arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht van Legal Teams over nieuw wetsvoorstel
by Ivo Flachet Friday December 13, 2002 at 10:48 AM
ivo.flachet@pandora.be 0476/947.258

De Legal Teams zijn ten zeerste verontrust over het wetsvoorstel van Armand De Decker (MR) en Joëlle Milquet (CDH) tot het strafbaar stellen van elke organisatie die de politiediensten tracht te controleren.


Persbericht van de Legal Teams naar aanleiding van het wetsvoorstel van Armand De Decker (MR) en Joëlle Milquet (CDH) tot het invoeren van een verbod op burgercontrole op het optreden van de politie


Controle op de politie is een democratisch recht

De Legal Teams zijn ten zeerste verontrust over het wetsvoorstel van Armand De Decker (MR) en Joëlle Milquet (CDH) tot het strafbaar stellen van elke organisatie die de politiediensten tracht te controleren. Het wetsvoorstel verbiedt elke organisatie van particulieren die tot doel heeft de activiteiten van de controleorganen van de politie die door de wetgever zijn aangeduid aan te vullen, zich ermee te bemoeien of te vervangen.

Het onmiddellijke doelwit van dit wetsvoorstel zijn de antiracistische burgerpatrouilles van de A.E.L. Maar ook de Legal Teams en alle andere mensenrechten organisaties zijn rechtstreeks in gevaar en dit op het moment dat overal in de wereld Legal Teams worden opgericht en ook wordt gewerkt aan een Europees netwerk.

Op vrijdag 6 december werd het wetsvoorstel tot aanpassing van de wet van 1934 op de privé milities neergelegd in de kamer. De indieners hopen op de steun van andere partijen om hun voorstel midden januari te zien goedkeuren.

De Legal Teams waken er over dat de democratische rechten en vrijheden, zoals het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op vergadering, de vrijheid van de persoon, ... worden geëerbiedigd.

Dit doen wij door observatie van het optreden van de politie tijdens acties en betogingen, door het informeren van de actievoerders over hun rechten, door bijstand te verlenen aan de organisatoren en door het inzamelen van getuigenissen ter voorbereiding van de verdediging.

De Legal Teams werden opgericht in België om te voorkomen dat de Belgische ordediensten zouden vervallen in het geweld en de wandaden zoals die werden vastgesteld bij de Italiaanse politie ten tijde van de tegentop in Genua. De Legal Teams hebben hun nut bewezen in de strijd tegen illegaal en/of overdreven politieoptreden.

Wij startten te Brugge op 6 september 2001 en waren actief op 21 september 2001 te Luik en op 19 oktober 2001 in Gent.

Op de anti-globalistische manifestatie van 14 december 2001 te Laeken waren we met zo'n 120 studenten en advocaten aanwezig om onze opdracht te vervullen. Ons werk werd sterk geapprecieerd door de actievoerders, en kreeg positieve commentaren in de pers, onder andere in de Juristenkrant onder de titel "Advocaten op de barricaden" en in "Le Journal du Juriste" onder de titel "Des avocats dans la rue". Het rapport dat wij opstelden over het politieoptreden op 14 december 2001 klaagt het overdreven machtsvertoon van de politie aan. Wij stelden eveneens een reeks manifeste overtredingen vast van de wet op het politieambt door de ordediensten.


Hoewel wij vaststellen dat de bevoegdheden en actiemogelijkheden van de politie zich steeds meer uitbreiden (Wet op de Bijzondere Opsporingsmethodes, opbouw van de eenheidspolitie op nationaal en Europees niveau,…) wordt nu ook de controle op deze politie nog meer aan banden gelegd door dit nieuw wetsvoorstel.

Het recht om bewijsmateriaal over illegaal politieoptreden te verzamelen, meer in het bijzonder naar aanleiding van de verdediging van de democratische rechten van actievoerders of het aanklagen van racistisch politieoptreden, is een essentieel recht. Dit recht afschaffen en elke burgercontrole op de politie verbieden is een ernstige schending van het recht op een eerlijk proces voor de Belgische rechtbanken, een recht dat gewaarborgd wordt door het Europees Verdrag voor de Rechten van Mens. Een dergelijk verbod verstevigt nog maar eens de monopoliepositie van de politie op het vlak van het verzamelen van bewijsmateriaal. De procesgelijkheid in het strafrecht wordt ernstig bedreigd door het huidige wetsvoorstel.

De Legal Teams zullen hun werk verder zetten. Wij zullen bijzondere waakzaamheid aan de dag leggen tegen elk uitzonderingsregime dat men zou trachten in te voeren, geïnspireerd op het huidige klimaat van internationale spanning.

De Legal Teams eisen dan ook de onmiddellijke intrekking van het wetsvoorstel De Decker - Milquet dat burgercontrole op de politie verbiedt.

De Legal Teams herinneren eraan dat het een recht is van alle burgers om de democratische rechten te verdedigen door het optreden van de politie te controleren op illegale en/of disproportionele praktijken.


In naam van de Legal Teams,

Ivo Flachet, advocaat aan de balie te Gent (0476/947.258)

Frédéric Ureel, advocaat aan de balie van Charleroi en voorzitter van Syndicat des Avocats pour la Démocratie (0478/526.871)

Alessandro Grumelli, studentenvertegenwoordiger van de faculteit rechten in de Raad van Bestuur van de ULB (0474/369.647)