arch/ive/ief (2000 - 2005)

Philips-werknemersmorgen naar Amsterdam
by raf verbeke Wednesday December 11, 2002 at 12:00 PM
carineraf@hotmail.com 0497/23.07.60.

Morgen trekken de Philips-werknemers naar Amsterdam en hopelijk krijgen ze de gelegenheid omaan de oren te trekken van de directie aldaar. ATTAC wuift hen uit met volgende woorden:

Proficiat !….

Arbeid(st)ers, bedienden, kaderleden, militanten, delegees, secretarissen van Philips.
‘t Is inderdaad in Amsterdam dat de directie moet horen dat de sluiting onaanvaardbaar is.

De slechte conjunctuur, de loonkost,… nee, die alleen moeten niet in rekening gebracht worden ! Philips wisselde de laatste jaren van strategie als van ondergoed. Niet de bedrijfsorganisatie, maar het aandeel op de beurs stond daarin centraal. Philips verloor veel geld aan haar participatie in Vivendi. En dat is niet de enige die de toekomst van de verschillende divisies in gevaar bracht. Wij zwijgen dan nog van de massa overheidshulp die Philips gekregen heeft onder de vorm van subsidies en loonlastverlagingen. Deze cadeaus verdwijnen in handen van het bedrijf zonder compensatie en controle. En wat is er overeengekomen met JABIL ? Al 3 maand geleden was JABIL op de hoogte van de sluiting van Philips in Hasselt !

Op 27 januari houdt ATTAC een hoorzitting in het parlement.
De werkgroep "economische democratie" trekt al een tijdje de boer op in de bedrijven die sluiten en afdanken: Sabena, Carnoy, ALCATEL, FCI, TESSENDERLO-Chemie,… Overal sluiten multinationale ondernemingen bedrijven zonder dat er enig alternatief voor handen is.

Onder het motto "Gedaan met sluiten en afdanken" zamelen wij ervaringen in van vakbonden en werkers uit binnen- en buitenland om te komen tot een alternatief. Een alternatief voor de concurrentie waarin de multinationale groepen de verschillende bedrijven duwen. En een alternatief voor de wet Renault die de sluitingen begeleidt. Vincent Decroly, onafhankelijk parlementslid en deelnemer aan het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre, nodigt ons uit op 21 januari om onze voorstellen uit de doeken te doen. Graag doen wij hiervoor ook beroep op Uw evaring. Wij nodigen u en uw vakbonden uit ons uw alternatieven en voorstellen mee te delen.

Wij zijn een jonge beweging van andersglobalisten die opkomen tegen de dictatuur van groepen als Philips. Democratie betekent voor ons meer dan regels. Democratie is in de eerste plaats WERK. Democratie bestaat niet op een sociaal kerkhof.

Zet de stap ! Neem contact op met de ATTAC-werkgroep "economische democratie"
Theo Mewis,Afgevaardigde SAPPI Lanaken, Manteliusstraat 12 3500 Hasselt
011/24.25.80. 0497/23.07.60. carineraf@hotmail.com en http://www.attac.be en
http://forum.vl.attac.be

Wij wensen jullie een goede reis en een strijdbare betoging !