arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lopen voor de vrede in Irak
by Dieter Truyen Tuesday December 10, 2002 at 02:40 PM
info@firegym.be

Elf leden en sympathisanten van sportclub ‘Fire Gym' in Jette nemen vanaf 18 december deel aan een ‘peacerace' of vredesloop in de Irakese hoofdstad Bagdad. Daarmee willen ze aan de bevolking van het land laten zien dat niet iedereen in de wereld op oorlogspad is.

Leden en sympathisanten van sportclub uit Jette lopen in Bagdad in "Peacerace"

Lopen voor de vrede in Irak
(Nieuwsblad 10 december 2002)


Door Karin de Vos

Het gezelschap komt op 18 december aan in Bagdad. Ze hopen er in samenwerking met de plaatselijke sportclubs een sportieve vredesloop te kunnen organiseren. De contacten met de ambassade zij goed en volgens Dieter Truyen van Fire Gym worden er geen risico's genomen.
"Ik ben zelf huisvader van drie kinderen, dus ik wil ook heelhuids terugkeren". Het land verkeert in een soort staat van oorlog en niet alle contacten verlopen even vlot, maar we zijn niet veeleisend. Voor het geval er bombardementen komen, hebben we ene gelijkaardig programma in Damascus, Syrië, achter de hand."
Via de sportactiviteiten ginder willen de deelnemers erachter komen hoe de Irakese bevolking tegenover Saddam Hoessein en de recente gebeurtenissen staan. "Hier wordt gezegd dat hij een dictator is en het land naar de afgrond leidt, maar wij willen met eigen ogen zien wat er aan de hand is en de bevolking een hart onder de riem steken."
Fire Gym nam eerder al deel aan de vredeslopen voor Zuid-Afrika en Palestina en heeft ook de vredesloop in Ieper mee uit de grond gestampt. "Wij werken in onze sportclub veel met kinderen en enkelen zijn hyperkinetisch. Er bestaan structurele oplossingen voor, maar die kosten veel. Als wij zien hoeveel geld er wereldwijd naar oorlog gaat, dan vinden wij dat totaal nutteloos. Zeker in Amerika is de situatie schrijnend, in België valt net nog wel mee, hoewel er nu toch zware investeringen zullen volgen met het nieuwe bebouw voor de Navo."

"Bij ons staat verbroedering central, verschillen tussen de mensen mogen niet tot breuken leiden"

Fire Gym werkt als een commerciële sportclub, maar hanteert democratische prijzen. "Wij werken veel met migranten, die zich door hun origine vaak sterk verbonden voelen met wat er in de wereld gebeurt. Met onze werking willen we hen ook de kans geven om hun woede te ventileren. In ons centrum staat verbroedering centraal, verschillen tussen de mensen mogen niet tot breuken leiden."

http://www.firegym.be & http://www.peacerace.be

onderteken ook ons tien-puntenplatform:
"geen geld voor oorlog in Irak of elders, mer geld voor onderwijs en het welzijn van het kind"
op http://www.firegym.be
-