arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sportclub loopt voor vrede in Irak
by Dieter Truyen Thursday December 05, 2002 at 07:02 PM
info@firegym.be Auguste Hainautstraat 48c, 1090 Brussel

Brussel Deze Week (woensdag 5 december 2002) (door TP) Sportclub loopt voor vrede in Irak Jette- Wanneer u op kerstdag met een volle maag uw zevende kerstcadeautje van de verpakking ontdoet, lopen in Bagdad een tiental Brusselse jongeren voor de vrede in Irak. Initiatiefnemer is het sportcentrum Fire Gym. Voorzitter Carlos Perez doet al zeven jaar mee aan de Peace races, vooral in Zweden en in ons land. "Wij lopen voor de vrede in Irak, en niet om louter politieke motieven. Wij steunen het beleid van Sadam Hoessein heus niet."

Brussel Deze Week (woensdag 5 december 2002)
(door TP)

Sportclub loopt voor vrede in Irak


Jette- Wanneer u op kerstdag met een volle maag uw zevende kerstcadeautje van de verpakking ontdoet, lopen in Bagdad een tiental Brusselse jongeren voor de vrede in Irak. Initiatiefnemer is het sportcentrum Fire Gym. Voorzitter Carlos Perez doet al zeven jaar mee aan de Peace races, vooral in Zweden en in ons land. "Wij lopen voor de vrede in Irak, en niet om louter politieke motieven. Wij steunen het beleid van Sadam Hoessein heus niet."

Carlos Perez runt al bijna twintig jaar het sportcentrum Fire Gym. In de beginjaren kreeg hij vooral professionele bodybuilders over de vloer. Maar langzaam werd het centrum een ontmoetingsplek voor allochtone jongeren en gezinnen uit de buurt. Perez bedacht een familieconcept voor zijn gymzaal. "Ik zag dat veel jongeren het moeilijk hadden: op school, op het werk, in het leven. De overheid gaf hen te weinig ruimte. Ik nam mijn verantwoordelijkheid en probeerde hen te helpen." Via een kennis kwam Perez in contact met de organisatie van een Peace Race in Götheborg. Sinds 1995 mobiliseert hij ieder jaar jongeren om er te gaan lopen voor een betere wereld. Marathons zijn het niet, wel loopwedstrijden van 6 en 12 kilometer. Enkele jaren geleden is daar ook de Käthe Kollwitz-vredesloop in Ieper bijgekomen. En nu gaat het dus richting Bagdad, waar de vrees voor Amerikaanse en Britse Bombardementen iedere dag toeneemt.
De jongeren vertrekken op 18 december en vlak voor nieuwjaar keren ze terug. Carlos Perez: "We vliegen tot Damascus in Syrië, door het embargo moeten we de bus nemen tot Bagdad. We vonden wel nog geen onderdak. De Iraakse ambassade is nog druk in de weer om een lokaal te vinden. Veel hebben we niet nodig. Een schooltje zou al voldoende zijn. Bagdad moet de eerste etappe worden van een jaarlijkse vredesloop in een land dat in een oorlogssituatie zit of erin terecht dreigt te komen. Volgend jaar gaan we misschien naar Palestina of China. Wie zal het zeggen?"
Perez en de jongeren stelden een platformtekst op met tien basisbeginselen. "Onze filosofie luidt: geen geld voor oorlog, maar meer geld voor onderwijs en het welzijn van kinderen. Irak is in gevaar en wij leggen een steen voor de vrede. Een klein steentje misschien, maar wij doen het tenminste. Iedereen, moslim of niet, moet meestrijden om de bommen uit Irak te houden. Zelf ben ik in Spanje geboren. Huidskleur of overtuiging maken hier geen verschil. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen."