arch/ive/ief (2000 - 2005)

Iers protest tegen besparingen
by denjo Wednesday December 04, 2002 at 12:08 PM

Vandaag zullen protestacties plaatsvinden in Dublin tegen de besparingen van de regering. De geplande betoging valt samen met de aankondiging van de regering van de begroting. Er worden duizenden betogers verwacht.

Er wordt verwacht dat de begroting een massale besparingsronde zal betekenen. De voorbije maanden waren er reeds besparingen op de sociale huisvesting en onderwijs, verhoging van de prijzen voor de afvalophaling en voor het openbaar vervoer. Er worden ook besparingen aangekondigd in de gezondheidszorg en een verhoging van het inschrijvingsgeld aan de universiteiten. Er wordt ook verwacht dat de regering de beloofde loonsverhogingen in de publieke sector zal "bevriezen".

De centrale betoging wordt georganiseerd door de Socialist Party en wordt gesteund door verschillende linkse parlementsleden, vakbondsactivisten en lokale actiegroepen. Een andere betoging wordt georganiseerd door de nationale studentenvakbond (USI). Vandaag hielden een paar studenten gedurende 3 uur een bezetting van het gebouw van het ministerie van Financiƫn.

De wittebroodsweken van deze regering na haar herverkiezing in mei dit jaar zijn bijzonder kort. De acties morgen zijn slechts een eerste opwarmer van wat komt. In de komende periode zullen de aanvallen op de verworvenheden van arbeiders en jongeren versterkt worden, wat tot een hardere strijd zal leiden tegen deze rechtse regering.

Volg de Ierse actualiteit op de site : http://www.socialistparty.net