arch/ive/ief (2000 - 2005)

Leve de scheiding der machten! Bonitha is vrij!
by Vluchtelingen Aktie Komitee Tuesday December 03, 2002 at 04:12 PM
vak@student.rug.ac.be 0486/16.36.84 St.-Pietersnieuwstraat 45, 9000 Gent

Vandaag heeft de Kamer van Inbeschuldiging van Gent de vrijlating bevolen van Bonitha Uwera Kankera, het 17-jarig Kongolese weeskind dan al meer dan 3 maanden opgesloten zat in een gesloten centrum. Dit betekent dat haar tante eindelijk kan beginnen met de adoptieprocedure.

Dit is de derde opeenvolgende beslissing van een rechter die de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en daarmee minister van Binnenlandse Zaken Duquesne in het ongelijk stelt. Al op 8 november beval de Brusselse Raadkamer een eerste keer de vrijlating van Bonitha. Enkele uren ervoor had minister Duquesne nog haar uitwijzing bevolen. Daarmee volgde hij de DVZ, die altijd is blijven beweren dat Bonitha een 22-jarige Kongolese was. De rechter veegde deze argumenten van tafel en stelde dat ze minderjarig was. Twee weken geleden velde de raadkamer in Brugge nog een gelijkaardige beslissing.

De bewijzen van het feit dat Bonitha wel degelijk Kongolese is en minderjarig, zijn overvloedig. Een botscan heeft haar waarschijnlijke minderjarigheid aangeduid. Ze kon een geboortebewijs en identiteitsdocumenten voorleggen. Er was de getuigenis van een pater die nauwe banden had met haar ouders, vóór die omkwamen in de oorlog. Elke streekgenoot of linguïst kan de Kongolese nationaliteit van Bonitha bevestigen.

De DVZ wou deze bewijzen niet zien. Die ging enkel uit van het vervalste Rwandese paspoort dat Bonitha gekocht had om in België te geraken. Telkens vond de DVZ het nodig om in beroep te gaan tegen de gerechtelijke beslissingen, dus Bonitha en haar familie nog wat meer het bloed van onder de nagels te pesten. Gelukkig heeft de KI in Gent vandaag de verlossing gebracht uit deze lijdensweg. De wonden kunnen beginnen helen.