arch/ive/ief (2000 - 2005)

De andersglobalisten = mei'68 bis?
by Tim H. Monday December 02, 2002 at 08:47 PM
ccMarianne@pandora.be Oude Dekenij, St.-Maartenskerkhof 8 te 8500 KORTRIJK

Eén jaar na de top van Laken: de anders-globaliseringsbewegingen lijken van het toneel verdwenen in België. Niets is minder waar: het is actueel en leeft nog steeds, ook bij jongeren.

De andersglobalisten...
flyer1112.jpg, image/jpeg, 827x591

In Kortrijk organiseren bewogen jongeren van verschillende bewegingen een interactieve avond over de anders-globalistenbeweging(en). Staat dit samenwerkingsverband (CCMarianne, D14, Animo Zuid-West-Vlaanderen, JA-Kortrijk, Wereldwinkeljongeren, Noord/Zuid-Raad Kortrijk ) tussen de verschillende Kortrijkse jongeren symbool voor de kracht van eenheid in verscheidenheid? Een kijkje achter de schermen…

Dat sociaal-internationele thema's leven bij de jongeren is ditmaal weer bewezen. Met de organisatie van een interactieve avond met de nadruk op verschillende invalshoeken over de anders-globaliseringsbewegingen en waarbij het publiek de rol als panel op zich neemt, tonen de jongeren ook het democratisch en kritische gelaat van hun opzet. "Een zoveelste panelgesprek over globalisering biedt geen meerwaarde, doel is een forum te bieden voor mensen met interessante invalshoeken en problematieken".

De anders-globaliseringsbeweging zelf staat centraal. Maken de NGO's en de vakbonden deel uit van deze nieuwe beweging? In wat verschilt deze beweging met die van mei'68? Andersglobalisten en politieke partijen: samensmelten of elk zijn eigen weg? Zijn ze een vluchtig gegeven? Eenheid in verscheidenheid: werkt dit?… De andersglobalisten en de verrechtsing van de maatschappij, hoe zit dat?
"Het is vooral de bedoeling om te debatteren over de bewegingen zelf omdat dit te weinig aan bod komt. Alle mensen zelf kritisch laten nadenken over wat de rol van deze bewegingen kan zijn op wereldvlak is het uitgangspunt".

Jan Dumolyn, schrijver van het boek "Ya Basta! Globalisering van onderop", het eerste Nederlandstalige boek over de bewegingen, en zelf actief betrokken bij de anders-globalisering komt samen met Didi de Paris, auteur van kritische columns en voordrachten, de avond opluisteren met hun invalshoeken en kennis. Henk Vandenbroucke (voorzitter Noord/Zuid-raad Kortrijk en 11.11.11-vrijwilliger) zal de gastsprekers begeleiden met hun verhaal, conclusies trekken en vooral de wisselwerking onderhouden naar het publiek toe.

Belangrijk ook is dat men tijdens het debat wil vooruitblikken over de toekomst van de anders-globaliseringsbewegingen met als centrale vraag hoe de verhoudingen tegenover de politiek zullen zijn. De toekomst is immers een zorg voor iedereen.

Voor meer praktische info surf naar de website