arch/ive/ief (2000 - 2005)

Man van Buurttheater Rataplan in DS.
by Guido Sunday December 01, 2002 at 08:19 PM

In DS van dit weekend staat een intervieuw met iemand'Peter Schyvens) van Buurttheater Rataplan, te Borgerhout. Intervieuwer: "Is het dan toch de schuld van Abou Jahjah?" Man van theater: "Het is die jongen zijn schuld niet." En op het eind een kort verhaaltje.

Wanneer de journalist vraagt waarom het uit de hand gelopen is antwoord Peter: "Enkele maanden geleden is beslist het aantal buurtwerkers te verminderen, om districtshuizen te sluiten." En dat ontmoedigd allochtonen en autochtonen, verteld hij erbij.

Peter zegt ook dat hij niet had verwacht dat het zo zou escaleren en verteld er ook bij dat er een PROBLEEM is met het HANG-GEDRAG van jongeren DIE NIET AAN WERK GERAKEN.

Wanneer de journalist vraagt of het dan toch de schuld is van Jahjah antwoord Peter: " Het is die jongen zijn schuld niet."

En verder

" Dat wanneer een Marokkaan een Belg doodschiet, het niet in onze(Belgen) aard ligt om daarvoor op straat te komen. Mensen kunnen op het Blok stemmen.
Maar die Marokkanen kunnen niet eens stemmen."

Peter zegt dat hij de rellen niet goedkeurd maar stelt ook de vraag hoe ze hun frustratie dan wel moeten uiten. Hij verteld er ook bij dat die jongeren in de buitenwijken liggen waar allesbehalve de prioriteiten van het stadsbestuur liggen.

Als de journalist vraagt hoe Peter de toekomst van Borgerhout ziet, antwoordt deze dat wanneer de moord er niet geweest was, het niet uit de hand zou zijn gelopen.

De rest van het intervieuw kunt u lezen op http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?articleID=DST30112002_010 of in DS van dit weekend.


Voor zover ik begrepen heb is deze Peter geen indymedia.be persoon, geen lid van de AEL, geen lid van de PVDA, dus niet echt een bevooroordeeld iemand.

Ik weet nu ook niet waarom DS zo'n intervieuw afdrukt, het past niet echt in de campagne tegen Jahjah. De journalist probeerde het wel met zijn vraag of het dan toch de fout van Jahjah was maar kreeg een leuk antwoord terug.

Had dit intervieuw afgenomen geweest van iemand van Solidair of Indymedia.be, dan was het een propaganda-artikel geweest voor Jahjah.

In een niet nader vernoemd land, zet een organisatie burgerpatrouilles in een stad op om na te gaan of agenten niet racistisch optreden tegen mensen met een donkere huidskleur.

Kort nadien wordt een man met een donkere huidskleur vermoord door zijn blanke buurman in een deelgemeente van die stad. De burgemeester is er als de kippen bij om te zeggen dat het geen racistische moord is. Het komt tot rellen met jongeren met een bruine huidskleur. De "leider" van de organisatie die de burgerpatrouilles heeft opgezet, komt naar de plaats van de moord en wordt nadien beticht van het aanzetten tot de rellen. Een journalist van de Staatszender zegt achteraf dat de man in kwestie rustig was gebleven en had opgeroepen tot kalmte.

De premier van het desbetreffende land zegt in het parlement dat het gerecht moet optreden tegen deze man en enkele uren later is hij gearresteerd. Een Nederlands journalist, die bij hem in de wagen zat, wordt ook opgepakt, zijn bandjes van een interview worden in beslag genomen. De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de organisatie met verboden worden volgens wetten en als die wetten niet voldoen dan moeten ze maar worden aangepast.

Over de moord wordt niet meer gesproken. In dit land staat de politie klaar met oproeragenten en waterkanonnen op de achtergrond wanneer een allochtoon begraven wordt die het slachtoffer is geweest van een moord. Bepaalde kranten benadrukken dat er geen geweld was tijdens en na de begravenis. Wel dat een groep jongeren niet door een cordon van oproeragenten mocht.

Maar in dit land zeggen politici en politie dat ze optreden tegen racisme en niet racistisch ingesteld zijn.

Het zal je maar overkomen om in dat landje geboren te zijn en te wonen...