arch/ive/ief (2000 - 2005)

Razzia in Universele Ambassade!
by CLIC Saturday November 30, 2002 at 08:47 PM

Persbericht van de Coordination pour la Liberté d'Installation et de Circulation (CLIC) Vandaag, zaterdagmorgen, is de federale politie met geweld de ‘universele ambassade', een schuilplaats voor personen in de regularisatieprocedure binnengevallen.

Persbericht van de Coordination pour la Liberté d'Installation et de Circulation (CLIC)


Vandaag, zaterdagmorgen, is de federale politie met geweld de ‘universele ambassade', een schuilplaats voor personen in de regularisatieprocedure binnengevallen. De Universele Ambassade is gelegen aan de Roosveltlaan 66 in Brussel (Elsene).
De politie is, gewapend en in burger, om 7 u het pand binnengedrongen via de garage en hebben de bewoners verplicht hun kamer te verlaten. Enkel twee gezinnen met kinderen werd bevolen om zich op te sluiten in hun kamer. De overige bewoners werden op de vloer gedwongen, geboeid en genummerd (!) waarna ze meegenomen werden in politiecombi's.
Verschillende documenten met betrekking tot het pand en verschillende objecten werden meegenomen door de politie, die omstreeks 10u30 vertrokken is. In het huis, met geforceerde deuren, bleven twee families in doodsangst achter.

Bij navraag bij de verschillende politiediensten zijn wij bijna niets te weten gekomen; de weinige antwoorden die wij verkregen waren dat het een gerechtelijk onderzoek betrof en dat de politie geen enkele inlichting over het dossier kon vrijgeven. Uit andere bronnen hebben wij vernomen dat de politie blijkbaar op zoek was naar 1 bepaalde persoon. De politie weigert om te zeggen waarom 14 personen gearresteerd en opgesloten werden in een politiepost aan het Zuidstation, waar ze geficheerd en ondervraagd werden. Zij weigert ook te zeggen wie er precies opgepakt werd, onder welk voorwendsel en wanneer en of al deze personen terug vrijgelaten zullen worden. Wij weten op dit moment zelfs niet of deze politieaktie op wettelijke basis is uitgevoerd. Het ziet er, op basis van enkele getuigenissen, naar uit dat de Dienst VreemdelingenZaken heeft meegewerkt aan deze politieaktie.

Het gaat hier om een nieuwe, gewelddadige en arbitraire repressie tegen vreemdelingen in België. Sommigen van de bewoners van de Universele Ambassade dreigen nu opgesloten te worden in Gesloten Centra, terwijl zij in de regularisatieprocedure zaten.
Wij willen er tevens even aan herinneren dat de Belgische Staat recent veroordeeld werd doordat zij aan het niet-schorsend karakter van het beroep bij de Raad van State blijft vasthouden, terwijl dit sommige Mensen Zonder Papieren de kans op regularisatie ontneemt.

De Universele Ambassade, oorspronkelijk een achtergelaten Somalische ambassade, stond reeds tien jaar leeg en herbergt momenteel een 30-tal personen. Ze biedt sinds een tweetal jaar Mensen Zonder Papieren de mogelijk om zich op een basis van Solidariteit te ontwikkelen en verenigen.