arch/ive/ief (2000 - 2005)

ATTAC vraagt president Chirac gratie voor Bové & co
by Attac Friday November 29, 2002 at 04:18 PM
vlaanderen@attac.be

Prscommuniqué van Attac naar aanleiding van de veroordeling van José Bové, René Riesel en Dominique Soullier van de andersglobalistische boerenbeweging Confederation Paysanne.

Na de beslissing van het hof van Cassatie richt Attac zich, solidair met de militante boeren, tot de Président van de Republiek

Met ontstelling heeft Attac kennis genomen van de bevestiging door het Hof van Cassatie van het verdict van het Hof van Beroep, dat drie militanten-boeren –José Bové, René Riesel en Dominique Soullier– veroordeelde tot gevangenisstraffen voor syndicale acties. Dit verdict valt op dezelfde dag dat, in een andere sterk gemediatiseerde zaak tegen zware financiële delinquenten, enkel gevangenisstraffen met uitstel worden geëist[*].

Attac stelt de criminalisering van de sociale bewegingen, die zo een justitie in meerdere versnellingen bevestigt, aan de kaak en verklaart zich volledig solidair met de veroordeelde militanten, meer bepaald met José Bové, stichtend lid van de vereniging. Zij biedt de Confédération Paysanne onvoorwaardelijke steun in haar strijd.

Het vooruitzicht van de opsluiting van de syndicalisten roept de verontwaardiging van zeer vele burgers op, ook in de sectoren die zich niet noodzakelijk herkennen in hun analyses en acties. Het plaatst Frankrijk in de trieste categorie van staten die regelmatig door de internationale organisaties worden aangeklaagd omwille van hun schendingen van de syndicale vrijheden.

Attac richt zich tot de President van de Republiek, beschermer van de publieke vrijheden, opdat hij gebruik zou maken van zijn bevoegdheid tot het verlenen van gratie voor de veroordeelden. Het komt hem inderdaad toe om het diepe ongenoegen, dat zich in de publieke opinie vasthecht over de werking van de justitie, op te klaren en, terzelfdertijd, om het internationale imago van Frankrijk, dat zwaar zou beschadigd worden door de gevangenzetting van militante syndicalisten, te beschermen.

Attac, Parijs, 20 november 2002

vert.: Patrick Cohen (Attac-Vlaanderen)

[*] Hier wordt verwezen naar het Elf-proces, zie http://www.lemonde.fr/article/0,5987,3226--298960-,00.html