arch/ive/ief (2000 - 2005)

stakingsacties bij ALCATEL-Geel en Tessenerlo-Chemie Ham
by Raf Verbeke Wednesday November 27, 2002 at 11:29 AM
carineraf@hotmail.com O497/23.07.60.

In de vestiging van Tessenderlo-Chemie Ham en in ALCATEL- Geel worden stakingsacties gevoerd. Beide bedrijven zijn in volle reorganisatie die honderden jobs gaat kosten.

Gisteren werden acties gevoerd in Tessenderlo-chemie in de vestiging van Ham. Daar is in september een akkoord afgesloten over een reorganisatie in de drie plaatselijke vestigingen met het verlies van honderden jobs tot gevolg. Hoewel er geen naakte ontslagen vielen, was de directie zeer verwonderd over het feit dat dit akkoord maar zeer nipt aanvaard werd door de arbeiders. Blijkbaar leefde er onder de arbeiders veel kritiek op de gang van zaken, ondanks deze "propere" reorganisatie met "goede sociale enmvloppe". Dezze kritiek blijkt nu naar boven te komen omdat de directie terugkomt op eerdere beloftes inzake investeringen en omdat de herverdeling van het werk na het verdwijnen van de jobs niet naar wens verloopt.

In ALCATEL-Geel wordt op dit ogenblik gestaakt. Daar, zoals elders in de ALCATEL-vestigingen grijpt een referendum plaats over een voorakkoord dat de vermindering van 1078 jobs moet begeleiden. Dit voorakkoord voorziet in brugpensioen op 50 jaar en premies als compensatie voor verlies van werk. In Geel werken vele vrouwen in een 4/5 of haltijdsstatuut en de stakers eisen vergoedingen die rekening houden met hun gepresteerde werk, zoniet vallen mensen die niet voltijds werken uit de boot.

Heel deze situatie maakt het des te noodzakelijk dat er diepgaande alternatieven worden opgesteld en gedragen door vakbonders en democratische globalisten. Al wie geïnteresseerd is om de discussie die daarover binnen ATTAC gevoerd wordt, te volgen kan terecht op de vermelde internet adressen.

Of nog beter:

Kom naar de debatavond in Tessenderlo op woe. 4 december in zaal Floreal, Geelse Baan 4A, met delegees van ALCATEL, Tessenderlo-chemie,Philips, Carnoy en FCI. Begin om 20.OOu.

Of naar de trefdag van ATTAC op za 7 december vanaf 10.OOu. in de CTL Voskeslaan te Gent, waar vanaf 14.oou. Hervé Brocard het woord zal voeren. Hij is vakbondsleider van de staalsector in Frankrijk en hij zal het hebben over de voorstellen van de staalarbeiders in tegenover de groep ARCELOR. Daarbij zal specifiek ingegaan worden op het prolbeem van de onderaanneming en de veiligheid n.a.v. het ongeval in Cockerill.

Wie interesse heeft voor de film over de stijd bij Carnoy kan terecht op di 3 december in De Brug Sint-Pïetersnieuwstraat te Gent alwaar ATTAC-UG een avond organiseert.

Raf Verbeke