arch/ive/ief (2000 - 2005)

Propaganda, Saddam en vrije meningsuiting.
by Guido Sunday November 24, 2002 at 06:21 PM
Pannekoekrobert@hotmail.com

In Amerika is er een groep opgericht, " The committee for the Liberation of Iraq.". Ze hebben ook een website die nog onder constructie is maar toch al bezocht kan worden: http://www.liberationiraq.org Er volgen een officiële uitleg en een alternatieve duiding bij deze groep.

In Amerika is er een groep opgericht, " The committee for the Liberation of Iraq.". Ze hebben ook een website die nog onder constructie is maar toch al bezocht kan worden: http://www.liberationiraq.org


Officiële uitleg:.

" The Committee was formed to promote regional peace, political freedom and international security through replacement of the Saddam Hussein regime with a democratic
government that respects the rights of the Iraqi people and ceases to threaten the community of nations."

"The problem in Iraq is not just Saddam Hussein's weapons - it is Saddam Hussein's regime. The Iraqi people are the first victims of this tyranny," said CLI President Randy Scheunemann. "For too long, Iraqis have suffered from the regime's brutality, Saddam's criminal pursuit of weapons of mass destruction, and his drive for regional hegemony." Scheunemann concluded: "We believe it is time
to confront the clear and present danger posed by Saddam Hussein's regime by liberating the Iraqi people."

http://www.usnewswire.com/topnews/prime/1115-101.html

Op hun website:

"The regime of Saddam Hussein has attacked its neighbors, acquired weapons of mass destruction, and directed those weapons against innocent men, women, and children. It has supported international terrorism and has savagely murdered and repressed the Iraqi people. The current government of Iraq poses a clear and present danger to its neighbors, to the United States, and to free peoples throughout the world.
The Committee for the Liberation of Iraq will engage in educational and advocacy efforts to mobilize US and international support for policies aimed at ending the aggression of Saddam Hussein and freeing the Iraqi people from tyranny. The Committee is committed to work beyond the liberation of Iraq to the reconstruction of its economy and the establishment of political pluralism, democratic institutions, and the rule of law."

Op het eerste gezicht een initiatief waarachter veel bezoekers van deze website zich zouden kunnen scharen als ik terugdenk aan de discussies die hier gaan over het Irakese volk en Saddam. Ikzelf heb ook meermaals gezegd ik niet voor Saddam ben maar dat ik daardoor niet voor de VS ben. En dat Saddam niet aan zijn volk denkt maar aan zichzelf. Anderen reageerden hier fel op door te zeggen dat Saddam niet het probleem is maar wel Bush. En dat kritiek op Saddam momenteel niet nodig is.

------------------------------------------------------------
Hier volgt alternatieve info over de deelnemers aan dit "Committee for the Liberation of Iraq".
------------------------------------------------------------

Randy Scheunemann, Executive Director, is de voormalige veiligheidsadviseur van Trent Lott(volgende Republikeins meerderheidsleider in de senaat.) en was vorig jaar een raadgever van Rumsfeld i.v.m. Irak.

Bruce P. Jackson, chairman, is een vroegere vice-president van Lockheed Martin die het subcommitée voor ‘National Security and Foreign Policy' van de Republikeinse partij voorzat tijdens de verkiezingscampagne van George W. Bush Jr.

Jackson was ook de voorztitter voor het VS-commitée dat voor uitbreiding van de NAVO was. Het ging zelf zover dat er een publieke campagne werd gevoerd om het Congress ervan te overtuigen om de oostelijke uitbreiding van de NAVO in 1998 goed te keuren. Hij nam eerder dit jaar ontslag om het met zijn eigen woorden te zeggen: "pursue democracy building projects full-time."

Hij, Scheunemann en een prominente Republikeins fondsenwerver, Julie Finley , die met Jackson werkte aan het Commitée voor de NAVO-uitbreiding, hebben samen het
"Project on Transitional Democracies' ,opgestart waarbij Jackson de grote baas is. Hij leidt eveneens " the U.S. Committee on NATO" , " a successor to the expansion effort" waarin Scheunemann en Finley officieren zijn.

Het nieuwe Commitée lijkt op een spin-off van het " Project for a New American Century" (PNAC), een neo-conservatieve denktank.


Scheunemann en Jackson signeerden aan aantal open brieven van de PNAC aan Bush, waaonder één die 8 dagen na de 11-9 aanvallen werd geschreven en aan Washington vroeg om de anti-terroristencampagne niet te beperken tot AlQaida maar er ook Syrië; Iran, de Hezbollah in Libanon, de Palestijnse Autoriteit en Irak erbij te betrekken.

Andere ondertekenaars waren Richard Perle, voorzitter van Rumsfeld's " Defense Policy Board (DPB)",Frank Gaffney, een beschermeling van Perle en die nu " the Center for Security Policy (CSP)" leidt, en verschillende van Perles ,collega's van aan het " American Enterprise Institute (AEI)", waaronder voormalig VN-ambassadeur Jeane Kirkpatrick, Michael Ledeen, and Marc Reuel Gerecht.
Gary Schmitt, ‘ PNAC's executive director' heeft toegestemd om toe te treden als officier in het "committee for the Liberation of Iraq "

Bevinden zich ook in het Commitée:
" former Secretary of State George Shultz, former Democratic Sen. Bob Kerrey, and ret. General Wayne Downing, a former lobbyist for the Iraqi National Congress (INC) who worked as Bush's top counter-terrorism official on his National Security Council staff until he unexpectedly resigned last summer"


Meer info te vinden op:

http://www.presentdanger.org/papers/libiraq_body.html


Terugkomend op de discussies die hier over Saddam en het Irakese volk gingen, kan je zien dat de argumenten die het nieuwe Commitéé gebruikt zoals" "The problem in Iraq is not just Saddam Hussein's weapons - it is Saddam Hussein's regime. The Iraqi people are the first victims of this tyranny," ook hier al meerde malen geschreven werden.

Hoe moeten wij nu omgaan met kritiek t.o.v. Saddams regime zonder in de kaart te spelen van de VS?

Als we zeggen dat hij een probleem is, dan doen we mee aan de propaganda van de VS. Als we er geen kritiek op geven, dan zijn we pro-Saddam. Kunnen we het niet ergens in het midden houden en momenteel zwijgen over zijn regime en hemzelf?

Er bestaat zoiets als een vrijheid van meningsuiting maar hoe moeten we handelen opdat onze vrijheid van mening niet in de kaart speelt van de VS?

Is het dan niet beter om ons over bepaalde onderwerpen stil te houden totdat de grotere problemen verdwenen zijn?

Ik ben nu een boek aan het lezen van een Franse Islamoloog over ‘la questionne Irakienne'. De auteur vernoemd Halabja maar zegt er tegelijkertijd bij dan men van Saddam geen grotere duivel moet maken dan dat hij is.


By the way, 3.500.000 Kongolezen, Rwandezen werden vermoord terwijl de leiders van het westen toekeken. In mijn ogen is er toch een niet onbelangrijk verschil tussen 5000 doden en 3.500.000 doden.