arch/ive/ief (2000 - 2005)

Attac-Leuven stelt de hypocrisie van Verhofstadt aan de kaak
by Ann Verbruggen Wednesday November 20, 2002 at 02:08 PM
leuven@attac.be 0486/69.69.27 (David)

Op dinsdag 26 november organiseert de eerste minister van België een conferentie rond globalisering in Leuven. Naar eigen zeggen wil hij daarmee een dialoog aangaan met de andersglobalisten. In werkelijkheid belooft het in plaats van een dialoog toch weer vooral een one-man show te worden. Attac-Leuven roept nu op voor een straatactie onder de slogan: "Verhofstadt: Veel woorden, geen daden! Dialoog ja, Pr-stunt neen!". Attac blaast verzamelen op het Leuvense Ladeuzeplein op 26 november om 13.30u.

We citeren het pamflet van Attac: "Andersglobalisten zijn niet tegen een dialoog. Waarom zouden we? We hebben immers vele concrete voorstellen en ideeën. Verhofstadt organiseert op 26 november voor de tweede keer een dialoog met de andersglobalisten. Vorig jaar nodigde hij enkele internationale auteurs uit. Ook een verdwaalde Bill Clinton verscheen op het toneel. De meeste Belgische andersglobalisten waren niet uitgenodigd! En zij die er wel waren, mochten zitten en zwijgen. Dialoog? Het was niets méér dan één grote Pr-stunt. Bovendien voert Verhofstadt een politiek die lijnrecht ingaat tegen de doelstellingen van de andersglobalisten. Hij breekt in zijn brief een lans voor ethisch globalisme en voert tegelijkertijd wapens uit naar een land in burgeroorlog, Nepal. Wij met Attac verzetten ons tegen zoveel hypocrisie. Wij voeren acties voor een andere wereld en nu ook tegen deze Pr-stunt van Guy Verhofstadt." Einde citaat.

Attac roept op voor een ludieke straatactie om half twee in de namiddag en blaast verzamelen op het Ladeuzeplein. Veel woorden, geen daden, stellen ze en Attac schuift zelf enkele suggesties voor Verhofstadt naar voor: geen wapens aan Nepal, geen Belgische steun aan een oorlog tegen Irak, behoud het Lappersfortbos, Doel moet blijven, voor een vermogensbelasting, ijver voor de Tobintaks, stop de privatiseringen, geen GGO's. Stuk voor stuk goede eisen, vinden we. Bedoeling van de actie is om Verhofstadt letterlijk uit te fluiten. De betogers trekken op naar het Congrescentrum, waar ze met veel lawaai hun stem willen laten horen aan de conferentie.

De actie krijgt nu de steun vanuit verschillende hoeken. Een aantal NGO's kondigen de actie van Attac mee aan. Heel wat activisten laten weten opgelucht te zijn dat er toch een straatactie plaatsvindt, gericht tegen deze top. Ook de auteurs van het boek Ya Basta! ondersteunen actief deze actie. Zij werden uitgenodigd op deze conferentie. In een vrije tribune zullen ze binnenkort uitleggen waarom hun stoelen leeg zullen blijven.

De organisatoren van deze actie verspreiden momenteel affiches en pamfletten in Leuven, met een speciale aandacht voor de universiteit. Morgen, donderdag, wordt er campagne gevoerd aan de studentenrestaurants. De organisatoren van deze actien roepen alle andersglobalisten op om de 26 ste af te zakken naar Leuven en deel te nemen aan de verschillende acties rond de top. Naast deze Attac-actie vindt er 's ochtends immers nog een actiemoment van de NGO's plaats. Die acties gaan van start om 9.00u. in de buurt van de conferentie.

Met deze actie kunnen we tonen dat de andersglobaliseringsbeweging nog even alert is als pakweg een jaar geleden. De organisatoren hopen dan ook dat de ploeg van Indymedia deze actie tijdens de komende dagen nog wil helpen bekend maken, door de mobilisatie een stek te geven in de middenkolomme van deze site.