arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tewerkstelling in De Kempen
by Theo Mewis Wednesday November 20, 2002 at 09:29 AM
theomewis@hotmail.com 011/24.25.80.

Er zijn al verscheidene acties geweest in deKempen tegen sluitingen en afdankingen. Met het sociaal overleg in het vooruitzicht, tijd voor een gesprek.


Tessenderlo Chemie, Philips, Alcatel,Brepols… De tewerkstelling in de Kempen krijgt rake klappen.

Tessenderlo Chemie voert een herstructurering door van zijn drie fabrieken in Tessenderlo en Ham: 228 jobs verdwijnen en de arbeidsomstandigheden voor het personeel dat blijft zullen er in de toekomst op achteruitgaan. Wat voor het personeel verlies van jobs en slechtere werkvoorwaarden betekent, is voor TC een gelegenheid om zijn positie op de beurs op te krikken. De hoofdaandeelhouder kan nu in betere voorwaarden op zoek naar een overnemer.
Philips trekt zich terug uit ganse sectoren. De divisies optische toestellen en componenten worden doorgelicht. "Alles ligt nog open" wordt gezegd. Sommige afdelingen zullen verkocht worden terwijl andere van directie veranderen. "Sluiten" of "afdanken" valt (nog) niet. Maar het verleden leert. In de vestiging van Hasselt waar gedacht werd met de "technologie campus" en het research- en ontwikkelingswerk van een toekomst verzekerd te zijn, wordt nu op termijn gevreesd voor het voortbestaan van de vestiging.
Alcatel Bell krijgt te maken met de crisis en de productie terugval in de ICT-sector. In de jaren '90 is in die tak massaal (over)geïnvesteerd, in een concurrentie wedren tussen de reuzen van de sector. De wisselvalligheden op de beurs doorkruisen gans de sector van de nieuwe technologieën. Nu gaat de ene groep na de andere over tot bedrijfssluitingen en massaal opheffen van jobs.

Bij Philips Hasselt werd op 23 oktober een aktiedag gehouden met 24 urenstaking en betoging. In de Kempen organiseerde het gemeenschappelijk vakbondsfront een manifestatie tegen de ingrepen bij Alcatel en Brepols. Aan reactie ontbreekt het dus niet. Maar op politiek vlak staan personeel en vakbonden zwaar in het defensief.

Het wordt tijd om de koppen bijeen te steken, globalisten en vakbonders. Zeker met het sociaal overleg in het vooruitzicht.Dat kan voor wat de Kempen betreft in Tessenderlo op 4 december: zaal Floreal, Geelsebaan 4 a, om 19 u 30. ATTAC zal je er verwelkomen met jouw suggesties en vragen.