arch/ive/ief (2000 - 2005)

ULB - neen aan de privatisering
by denjo Tuesday November 19, 2002 at 02:25 PM

Na een oproep van het Comité tegen de privatisering van het onderwijs en de studentenvertegenwoordiging (BEAinterfac) om druk te zetten op de Raad van Bestuur tegen de privatisering van het onderwijs en de diensten (zoals de restaurants), voerden een 100-tal studenten actie op 18 november.

Met slogans als 'meer geld voor het openbaar onderwijs, we willen geen private fondsen', 'we willen niet enkel studeren wat het patronaat wil',... slaagden de studenten erin om hun standpunt duidelijk te maken. De studentenvertegenwoordigers slaagden erin om de privatisering van het onderwijs en de ontmanteling van Campouce (het laatste restaurant dat nog niet geprivatiseerd is) vooraan op de agenda te plaatsen van de Raad van Bestuur. De studenten hebben twee uur buiten gewacht. Toen de stemming zou plaatsvinden beslisten ze om de zaal binnen te treden. Er was immers de wil bij de academische overheid om Campouce definitief te verkopen. De voorzitter van de Raad van Bestuur besliste na de inval van de studenten om de vergadering te sluiten. Hierdoor kwam er ook geen concreet antwoord op de eisen van de studenten.

Na de uitzonderlijke vergadering van de Raad van Bestuur beslisten de studenten om vanaf 19 november actie te voeren tegen de privatisering van Campouce. Vanaf 7u30 deze morgen blokkeren studenten, gesteund door de vakbonden, Campouce om onder de studenten bekend te maken dat de resto binnen de paar dagen kan geprivatiseerd worden. Dat zou leiden tot hogere prijzen en ook de sociale functie van de resto wordt dan bedreigd aangezien enkel de winst van het privé-bedrijf zou tellen.

De ALS aan de ULB (EGA: Etudiants actifs de gauche) nemen actief deel aan de opbouw van een brede beweging van studenten en personeel.

Neen aan de privatisering van Campouce en aan de Bologna-verklaring! Voor gratis en degelijk onderwijs voor iedereen!