arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht: PVDA-jongeren bezetten Antwerps stadhuis
by Door Peter Mertens Saturday November 16, 2002 at 10:37 PM
p.ter@skynet.be 0474/98.55.16

Omdat noch het stadsbestuur, noch de regering, noch de NAVO antwoordt hebben wij vandaag het Antwerps Stadhuis vreedzaam bezet (tussen 14u10 en 16u10). Wij hingen een spandoek buiten met de woorden "US-troepen uit de Antwerpse Haven, PVDA-jongeren". Op de Grote Markt ondersteunden een 100-tal jongeren van de PVDA het bezetterscomitee. Om 16u10 werden de bezetters met grove middelen door de Antwerpse politie ontruimd. Drie bezetters zijn aangehouden.

Jongerenbeweging van de Partij Van De Arbeid Van België http://www.pvda.be , wpb@wpb.be

Antwerpen, 16 november

Onze wapeninspecteurs stellen volgende vragen te antwoorden

1. De minister van Landsverdediging André Flahaut zei "De wapens zijn bestemd voor de Nederlandse krijgsmacht. Die heeft gevechtshelikopters aangekocht en de onderdelen ervoor worden door Amerikaanse schepen in Antwerpen geleverd. De helikopters worden daar opnieuw gemonteerd en getest, vooraleer ze aan Nederland worden geleverd" (senaat, woensdag 13 november, n°2-1125). Zal de Nederlandse krijgsmacht de 22 Amerikaanse Apache-helikopters inzetten in de oorlog tegen Irak ? Dat betekent dat België logististieke steun aan de wapentransporten levert.

2. De minister van Landsverdediging André Flahaut zei: "Voor andere activiteiten, te veronderstellen dat er oorlogsintenties van de VS tegenover Irak bestaan en dat de VS Belgische basissen zouden willen gebruiken, dan is een goedkeuring van de Belgische regering vereist. Bovendien zou dat plaatsvinden in het kader van de Navo-verdragen" (senaat, woensdag 13 november, n°2-1125).. De minister antwoordt niet op volgende vraag: heeft de Belgische regering zulke toelating gegeven ?

3. Wat gebeurt er precies in het het Delwaidedok (kaai 702-730 ­ Hesse-Noord Natie) en wie heeft er toelating voor gegeven ? Wat zijn de hoge Amerikaanse legerofficieren er op 18 oktober komen doen ? Wat willen de VS er opslaan ? Massavernietigingswapens? Zware munitie met verarmd uranium ?

4. Wat gebeurt er op het Churchilldok (kaai 416-418 - Hesse-Noord Natie). Zijn er na de 22 Apache-helikopters in juni 2002 nog andere militaire verschepingen gebeurd ?

5. Wat is er op maandag 11, dinsdag 12 en woensdag 13 november 2002 verscheept in het Vrasenedok (Linkeroeverkaai 1241 – 1247) ? Volgens verschillende dokwerkers zijn er toen 300 Amerikaanse militaire voertuigen ingeladen door Amerikaanse militairen zelf. Maken die 300 voertuigen deel uit van een lading van 3.000 Amerikaanse militaire voertuigen ? Zijn er nog militaire verschepingen gepland in het Vrasenedok ?

6. Wat wordt er voorbereidt in de Noordzeeterminal (Europa-terminal ­ Hesse-Noord Natie) ?

7. Wat is er gebeurd op donderdag 14 november 2002 op kaai 704 ? Zijn er Amerikaanse legertrucks van het type MAC gearriveerd ? Wat hebben ze er opgeslagen ? Wie gaf de toelating ? Kwam het trasnport van Zutendaal (Army War Reserve 2, Amerikaanse wapenopslagplaatsen in Europa) ?

Namens het bezetterscomittee Antwerps Stadhuis

Peter Mertens, Voorzitter Jongerenbeweging PVDA