arch/ive/ief (2000 - 2005)

steunwake en onderhandelingen bij ALCATEL
by Raf Verbeke Friday November 15, 2002 at 03:18 PM
carineraf@hotmail 0497/23.07.60.

Gisteren kwam een voorstel naar voor tijdens de onderhandelingen met de vakbonden en in Gent is de steunwake van ATTAC aan zijn 5° uitgave toe.

Gisteren kwamen de voorstellen van de directie naar voor in de onderhandelngen bij ALCATEL: 50 jaar brugpensioen en premies voor ontslag en sluiting( 7000 euro basispremie en verhoging volgens dienstjaren), arbeidsherverdeling door werking met tijdskrediet.

Gelatenheid onder de in- en buitengaande ploeg bij ALCATEL in Gent. De fabriek gaat dicht. De premies worden te laag ingeschat.

Een medewerker van ATTAC gaf een aantal gegevens door over ALCATEL die de basis vormden voor volgende bedenking:


Bedenkingen bij de 5° steunwake voor ALCATEL:

Alcatel heeft zijn derde kwartaalcijfers bekend gemaakt eind oktober. Op 30 oktober klimt het aandeel op de beurs in Parijs met 40% ! En dat in een periode waarin de beurswaarden in dalende lijn gaan. Zeker voor de technologiewaarden als ALCATEL die als een zeepbel uiteengespat zijn na de schandalen met Enron, na 11 september enz. Het aandeel van ALCATEL was trouwens een van de eerste technologieaandelen die vanaf 1998 duidelijk zijn beginnen tuimelen. Op 17 september 1998 zakte het ALCATEL aandeel met 38,4%. Deze daling werd toegeschreven aan een snelle loslippigheid van ALCATEL-baas Serge Tchuruk die zich ergens liet ontvallen dat de resultaten voor 1998 een ietsje minder gingen zijn. Speculatieve beleggers zagen dat als een signaal om massaal hun aandelen te verkopen. Al was er toen in volle technologie-hype, nog geen vuiltje aan de lucht.

Vandaag is dat wel degelijk WEL het geval. De telefoonoperatoren die bij ALCATEL moeten bestellen hebben hun bestellingen opgeschort. Alle concurrenten van ALCATEL delen in de klappen.En toch gaat het aandeel spectaculair omhoog ! Hoe komt dat ?

Le Monde van 1/11/02 geeft volgende verklaringen:

1° ALCATEL geeft te kennen dat zijn schulden sneller worden afbebetaald. ALCATEL blijkt in het derde kwartaal ook over meer cash-middelen te beschikken dan oorspronkelijk was verwacht.
2° Een deel van de eigenaars van ALCATEL-aandelen zijn zogenaamde "hedge funds". Dat zijn beleggers die veel meer dan hun eigen middelen toelaten ondergewaardeerde aandelen opsporen en kopen en lage waarden gaan lenen bij de banken om ze bij koersdaling te gaan verkopen. Beursspeculant Soros heeft zo gespeculeerd tegen het Bruise Pond in 1992. Vandaag zouden al ongeveer 7000 fondsen bestaan die deze technieken toepassen met een totaal bedrag van 600 miljard dollar in portefeuille. Blijkt dus dat technologie-aandelen als ALCATEL onderhevig zijn aan de verkoopactiviteiten van dit soort beleggers en dat deze er toe bijdragen dat de beurzen als maar meer schommelen en dat speculanten ondanks slechte beursklimaat toch veel geld kunnen verdienen. ALCATEL zou, aldus Le Monde een schoolvoorbeeld zijn de alsmaar grilligere bewegingen op de beurs.

Maar waar haalt ALCATEL het geld voor versnelde schuldaflossing en waar halen de speculanten hun informatie om te beslissen om toch nog ALCATEL-aandelen te kopen ?

Juist: Bij de werknemers ! Immers . DE kwartaalcijfers van ALCATEL bevestigen dat Tchuruk op tempo loopt met het sparen op de kosten van zijn groep: 10% besparingen in vergelijkijnhg met het tweede trimester van 2002 en 26% in vergelijking met het derde trimester van 2001. De versnelde afdankingen tot 60.000 werknemers eind 2003 geeft de doorslag ! "WE hebben vertrouwen in de capaciteit van ALCATEL om in 2003 een operationele winst te maken" stelt Tchuruk.
Zo'n uitspraak brengt geld op !

Met andere woorden: elke job minder brengt miljoenen euros meer op voor de speculanten.

Die arme belegger van tegenwoordig toch. Hij/Zij is veel vermogen kwijt en zit op zijn/haar geld.Eerst de arbeiders zijn job kwijt voor hi/zij er terug mee naar buiten komt !

Raf Verbeke
0497/23.07.60.

Volgende afspraak:

VR. 22/11 13u30 tot 14u30 ALCATEL Gent Elstr.(nabij Rabot)

WOE 4/12 20u. Tessenderlo ATTAC-debat "gedaan met sluiten en afdanken" met afgevaardigden van Tessenderlo-Chemie, Philips, ALCATEL, Carnoy,...

ZA. 7/12 13u30 u op de Trefdag van ATTAC atelier economische democratie, CTL, Voskenslaan te Gent.