arch/ive/ief (2000 - 2005)

Resolutie 1441: een stapje dichter bij een aanval op Irak
by Mara Tuesday November 12, 2002 at 07:54 PM

De resolutie 1441 die vorige week werd goedgekeurd in de VN Veiligheidsraad is een stapje dichter bij een militaire aanval op Irak. De VS hebben hun zin gekregen. Verregaande wapeninspecties worden aan (militaire)vergeldingen gekoppeld in dezelfde resolutie. Ondertussen vraagt de Arabische Liga voor de aanwezigheid van ook Arabische inspecteurs in het wapeninspectieteam.

VN Resolutie 1441 eist een volledige toegang tot Iraaks grondgebied en de volledige samenwerking van de Irakezen bij de wapeninspecties geleid door de UN Monitoring Verification and Inspection Commission (UNMOVIC). Elk voorval dat geinterpreteerd kan worden als een vertragingsmaneuver, kan tot een aanval leiden op Irak. Zo zou een verkeersopstopping in Bagdad leiden tot militaire acties op Irak. Soortgelijke aanleidingen werden aangewend om in 1998 operatie Desert Fox te lanceren. De wapeninspecteurs verlieten toen zelf het land omdat ze naar eigen zeggen niet voldoende toegang en hulp kregen bij de inspecties.

De resolutie is onaanvaardbaar voor het Iraaks parlement. Toch wordt er verwacht dat Saddam Hoessein en zijn `Revolutionaire Raad` de resolutie zullen aanvaarden.

Maandag spoorde de Arabische Liga Irak aan om de resolutie goed te keuren. Dit ook om Irak een vernedering te besparen als het uiteindelijk toch zou instemmen.
Amr Mussa van de Arabische Liga vroeg maandag aan VN Secretaris Kofi Annan om ook Arabische inspecteurs mee te sturen in het wapeninspectie team. Van de 250 mensen uit het ganse team zijn er slechts 4 uit de regio en dan nog als vertaler, niet als inspecteur.