arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrijdag beslist de Raadskamer over de invrijheidstelling van Bonitha

by VAK Thursday, Nov. 07, 2002 at 10:43 AM

Vrijdag zal de Raadskamer beslissen over de invrijheidstelling van Bonitha Uwera Kankera, het 17-jarige Kongolese meisje dat uitgewezen werd naar Rwanda en dezelfde dag op het vliegtuig terug werd gezet. Ze was er erg slecht aan toe. Momenteel is ze opgesloten in het gesloten centrum 'De Refuge' in Brugge.

Wellicht hebt u in de pers al wel iets opgevangen over Bonitha Uwera Kankera, het Kongolese meisje dat men na een uitwijzing naar Rwanda onmiddellijk heeft teruggehaald naar Belgiƫ, omdat de Raad van State zich op het moment van haar uitwijzing nog aan het beraden was over het beroep tegen de negatieve beslissing in haar asielaanvraag.
Wat in de pers minder naar voor kwam is de staat waarin Bonitha is teruggekeerd. Het meisje was er erg slecht aan toe toen ze terugkeerde naar het gesloten centrum.
Woensdag 6/11 heeft het VAK dan ook een persconferentie georganiseerd om de uitwijzing van Bonita en het veralgemeende geweld bij uitwijzingspogingen aan te klagen.

Het persdossier kan je raadplegen op: http://www.student.rug.ac.be/vak
(klik op 'persdossier geweld bij uitwijzingen')

Nu vrijdag (8 november) beslist de Raadskamer over de invrijheidsstelling van Bonita. Diezelfde avond willen we, samen met de tante van Bonitha, een fakkeltocht organiseren in Tielt (de tante, die Bonita wil adopteren woont daar en zou het meisje graag bij haar hebben). We hopen dat de tocht een feest zal worden indien Bonitha in vrijheid word gesteld. Als de Raadskamer echter beslist dat ze niet in vrijheid wordt gesteld, willen we met de fakkeltocht een sterk signaal geven dat Bonitha wel degelijk welkom is in Tielt.

Afspraak voor de fakkeltocht:
VRIJDAG 8 NOVEMBER om 18u aan het station van Tielt
of om 17u30 aan het station Gent St.Pieters