arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sabéniens klagen aan!

by Maria Vindevoghel en Patrick Willeputte Tuesday, Nov. 05, 2002 at 5:59 PM

Op 25 oktober 2001 hebben wij klacht neergelegd, met instelling van burgerlijke partij, bij onderzoeksrechter Van Aelst in Brussel. Wij zijn Maria Vindevoghel en Patrick Willeputte, twee werknemers van de afdeling Cleaning en afgevaardigden van het personeel. Deze klacht is gebaseerd op de artikelen 489 en 490bis van het Strafwetboek ter bestraffing van frauduleue failliet.

Vele andere Sabéniens van verschillende afdelingen hebben zich achter onze klacht geschaard en wij eisen dat er een proces wordt ingesteld tegen de aandeelhouders van Sabena en Swissair. Wij zijn van mening dat die Sabena bewust en op frauduleuze wijze hebben ontmanteld. Jarenlang heeft het personeel van Sabena zowel financieel als sociaal in het bedrijf geïnvesteerd. Voortdurend toenemende loonmatiging, bevriezing van de lonen, flexibiliteit en productiviteit hebben ons gezinsleven en onze gezondheid verwoest. Bij elke herstructurering wou de directie ons en de rest van het land doen geloven dat het nationale bedrijf zou overleven: zij heeft gelogen. Onlangs waren de werknemers nog bereid om een nieuw plan te aanvaarden, maar de directie van Sabena en de regering hadden eigenlijk maar één idee: het faillissement van Sabena. Om daartoe te komen hebben zij frauduleuze middelen gebruikt en wij verwachten vandaag dat het gerecht zijn werk doet en dit soort misdaad niet ongestraft laat.

Wij willen dat alle investeringen die de werknemers hebben gedaan gerecupereerd worden om Sabena te doen herleven, aangezien de infrastructuur bestaat (vliegtuigen, gebouwen, passagiers, enz.). Wij eisen ook het behoud van alle jobs en van de huidige collectieve arbeidsovereenkomsten.

Wij eisen dat wij de eerste schuldeisers zijn (en niet de banken of Swissair), om de 30 miljard die de werknemers in de nationale maatschappij hebben geïnvesteerd terug te krijgen, bovenop een schadevergoeding omwille van het verlies van onze jobs en omwille van de psychologische terreur die wij al meerdere maanden hebben moeten ondergaan door de herhaaldelijke aankondigingen van het faillissement.
.