arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische wapens voor conflictgebieden, dictaturen ...

by vredesactie.be (posted by han) Tuesday, Nov. 05, 2002 at 12:55 PM

Morgen, 6 november, vindt de bespreking van het jaarverslag over de wapenhandel van 2001 plaats in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. Het Forum voor Vredesactie maakte een analyse van dit jaarrapport dat vanaf vandaag beschikbaar is op de website

Belgische wapens voor conflictgebieden, dictaturen en landen met ernstige mensenrechtenschendingen



Morgen, 6 november, vindt de bespreking van het jaarverslag over de wapenhandel van 2001 plaats in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. Het Forum voor Vredesactie maakte een analyse van dit jaarrapport dat vanaf vandaag beschikbaar is op de website

http://www.vredesactie.be. Het Forum voor Vredesactie vroeg zich af in hoeverre de Belgische overheid de wapenwet van 1991 respecteert. Voor welke conflictgebieden, voor welke landen in burgeroorlog en voor welke dictaturen vergunningen werden afgeleverd? Voor welke landen met systematische en ernstige mensenrechtenschendingen werden vergunningen verstrekt, en in hoeverre dragen deze bij tot deze mensenrechtenschendingen? In hoeverre stroken de vergunningen met de internationale doelstellingen die België zich stelt? Naar welke landen waar witwaspraktijken schering en inslag zijn werden vergunningen afgeleverd?

Een samenvatting van de feiten:

• Ons land leverde 22 vergunningen voor export naar landen met burgeroorlogen, ernstige gewapende conflicten, of zware interne spanningen die kunnen leiden tot een gewapend conflict. Al deze landen kennen bovendien ernstige en systematische mensenrechtenschendingen: Algerije (2 vergunningen), Colombia (1), Democratische Republiek Kongo (2), Filippijnen (3), India (5), Indonesië (1), Israël (6), Marokko (2), Mexico(7), Nigeria (1), de Russische Federatie (1) en Turkije (13). Samen voor een waarde van 28,97 miljoen Euro of meer dan 3,4% van de totale uitvoerwaarde.

• 76 vergunningen gingen naar landen met ernstige en systematische mensenrechtenschendingen volgens rapporten van Amnesty International, Human Right Watch of de Europese Unie: Argentinië (7 vergunningen), Bangladesh (1), Brazilië (26), Chili (16), Dominicaanse Republiek (7), Ecuador (7), Egypte (3), Jamaica (1), Kameroen (2), Kenia (4), Maleisië (4) Syrië (2) en Venezuela (11). Alhoewel we niet weten welke wapens precies naar deze landen uitgevoerd werden, betreft het in vele gevallen lichte wapens die ongetwijfeld bij kunnen dragen aan deze schendingen. Deze vergunningen hebben een waarde van 87,6 miljoen Euro, of meer dan 10,3% van de totale uitvoerwaarde van de vergunningen in 2001.

• 76 vergunningen betreffen – volgens rapporten van AI en HRW - ondemocratische landen als Brunei (23 vergunningen), Koeweit (3), Oman (7), Saoedi-Arabië (18), Singapore (15) en de Verenigde Arabische Emiraten (10). Deze wapenleveringen aan ondemocratische landen zijn in strijd met de internationale doelstellingen die België nastreeft. Samen zijn deze vergunningen 258,3 miljoen Euro waard, of bijna 30,5% van de totale uitvoerwaarde.

• Voor Benin (2 licenties) en Burkina Faso (1) werden vergunningen goedgekeurd ondanks het ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikanse staten) moratorium (dat productie, handel (import/export) en aanmaak van lichte wapens verbiedt). We weten niet over welke wapens het gaat. We kennen zelfs de waarde niet van de licenties voor Benin.

• Met betrekking tot Andorra (3), Bulgarije (1), Hongarije (12), Libanon (11), Thailand (8) stelt het Forum voor Vredesactie zich vragen over de garanties dat deze wapens niet verder geëxporteerd werden naar conflictgebieden. Andorra, Hongarije en Libanon staan immers bekend als landen die onvoldoende witwaspraktijken voorkomen; malafide wapentrafikanten maken daar gretig gebruik van. Bulgarije wordt vermeld in de rapporten van de VN-Secretaris Generaal en het Security Council Sanctions Committee voor het niet naleven van internationale wapenembargo's. In Thailand is er het probleem van wapensmokkel naar de LTTE rebellen in het gewelddadige conflict in Sri Lanka.

• Ongeveer 700 andere vergunningen betreffen export naar Australië, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, IJsland Italië, Japan, Jordanië, Litouwen, Malta, Mauritius, Ned. Antillen, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Suriname, Taiwan, Trinidad, Tsjechië, Uruguay, Verenigd Koninkrijk, VS, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. Sommige van deze vergunningen betreffen onderdelen voor wapensystemen die verder doorgevoerd werden naar andere landen. Met het huidig rapport is niet geweten welke de uiteindelijke eindbestemming is van de vergunde exporten. Zo voerde Barco beeldschermen uit naar Israël. In Israël werden deze onderdelen ingebouwd in wapensystemen en verder uitgevoerd naar Venezuela. We weten niet hoeveel van deze vergunningen zijn afgerond met het wettelijk verplichte certificaat van goede aankomst. Volgens GRIP ontbreekt bij meer dan 50% van de exportcontracten het wettelijk verplichte 'certificaat van goede aankomst'. Die slordigheid zet de deur wagenwijd open voor misbruiken. Tijdens het vervoer kunnen wapens gemakkelijk afgeleid worden naar een andere klant.

• Eveneens is niet bekend hoeveel vergunningen betrekking hebben op onderdelen voor wapensystemen die verder doorgevoerd worden naar andere landen.

De uiteindelijke bestemmingen van deze onderdelen worden niet in het jaarrapport weergegeven?



********************************************
Forum voor Vredesactie
Patriottenstraat 27
2600 Berchem
Tel: 03/281.68.39
Fax: 03/281.68.79
E-mail: forum@vredesactie.be
http://www.vredesactie.be