arch/ive/ief (2000 - 2005)

verdict valt bij ALCATEL: 1073 jobs buiten
by Raf Verbeke Friday October 25, 2002 at 05:26 PM
carineraf@hotmail.com 0497/23.07.60.

voor de derde keer staat ATTAC aan ALCATEL in Gent in een wake om hun steun te betuigen aan het personeel dat met sluiting bedreigd wordt en om het gesprek te voeren over een politiek alternatief voor de wet Renault.

De tweede steunwake vandaag was niet slecht. Het initiatief begint vorm te krijgen.

We waren met 8 mensen, allemaal sindicalisten van andere bedrijven en 1 iemand van ALCATEL.

Er waren minder mensen die stempelden dus konden we meer biefjes uitdelen.Verschillende mensen hebben ander werk op het oog. Er is vorige week een akkoord bereikt tussen vakbonden en directie van ALCATEL dat alle regelingen die worden uitgewerkt in het kader van de sluiting en de afdankingen ook zullen gelden voor diegenen die na het bekend maken van de sluiting vertrekken.

Maar even interessant was het schrijven aan de buurt. We maakten een afspraak met iemand uit de buurtwerking om een avond te organiseren. Een losse praatavond met iemand van Alcatel die vetelt over het werk op het bedrijf en het waarom van de sluiting.ALCATEL is nog een van de weinige grotere bedrijven in Gent midden in een volkswijk.

Ik heb nog eens de basisfilosofie van ons wetsvoorstel-discussie geschetst en de discussie ging vooral over Volvo. Volvo werft hier in de streek 1800 mensen aan. De stad wil helpen de afgedankten van ALCATEL bij voorkeur binnen te krijgen in Volvo. Dat is natuurlijk geen oplossing voor de tewerkstelling in zijn geheel.


Geregistreerd op: Sep 06, 2002
Berichten: 15 Geplaatst: 2002-10-25 17:12
--------------------------------------------------------------------------------
Slecht weer op deze vrijdagmiddag 25 oktober. Derde steunwake. 5 mensen dit keer, allemaal ATTAC mensen. Nieuws van de dag is het nieuws over de bevestiging van de 1073 jobs die verdwijnen. De Ondernemingsraad gisteren heeft de consultatieprocedure van de wet Renault afgerond. De vragen van de vakbonden zijn beantwoord. De alternatieven aanhoord en .... het verdict valt opnieuw.
Binnen 30 dagen kan een sociaal akkoord afgesloten worden.

Gelatenheid dus bij de inkomende en uitgaande werknemers van ALCATEL.
Verbittering bij mensen die werkzaam zijn in de logistiek. Hun afdeling werd 4 jaar gelezen "ge-outsourced". Verkocht dus, als entitieit binnen ALCATEL aan FEDEX-logistics. Nu, in het vooruitzicht van de sluiting van ALCATEL worden al deze mensen ook afgedankt. Zij zijn dus niet bij die 1073 meegeteld. Zij vallen dus ook niet onder de komende onderhandelingen over een sociaal plan na tientallen jaren dienst voor ALCATEL. Verdeel en heers dus.

Blijkt ook dat mensen die in een stempelregime werken een paar dagen worden opgeroepen om snel snel nog productie te draaien. Of dat de mensen van ALCATEL zelf hun printplaatmachine van 140 mijloen kunnen uitbreken en te laten veschepen naar China.

"Wat is dat, dat wetsvoorstel ?", vraagt er iemand. "Dat het verboden wordt die fabriek te sluiten zoang niet iedereen ander vast werk heeft" antwoord ik. Dat pakt !

Volgende week meer over een mogelijke buurt-praat-avond.

Raf