arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan KUL-rector Oosterlinck
by attac-rug Thursday October 24, 2002 at 11:43 AM
attac-rug@attac.be Attac-Vlaanderen, Lousbergkaai 10, 9000 Gent

De studenten van Attac-RUG stelden een open brief op naar aanleiding van een interview in De Morgen op maandag 7/10/02. Daarin liet Oosterlinck verstaan dat de hervorming van het hoger onderwijs ten dienste staat van economische belangen. Attac-RUG slikt dat niet en gaat in de tegenaanval.

Open brief aan KUL-rector Oosterlinck

Gent, 16 oktober 2002,

Geachte rector Oosterlinck,


U bent een wijs en eerlijk man. Daar is vrijwel iedereen van overtuigd; zeker na het lezen van het interview dat de krant De Morgen met u had op maandag 7 oktober 2002. Daarin verkondigde u het volgende: 'Ik zeg dat je deze hervorming economisch moet beoordelen omdat ze economische grondslagen heeft. De wereldorde is wat ze is, en daar kunnen wij als klein land niets aan veranderen. De vraag die we ons moeten stellen is: welk onderwijs hebben we nodig om te overleven in het economisch systeem?' Wel, meneer Oosterlinck, wij vragen dat ons ook af: welk onderwijs hebben we nodig om te overleven … in deze neoliberale jungle? Want, dat is het, het huidige economische systeem, waar u blijkbaar een grote aanhanger van bent, is een jungle waarin het recht van de sterkste telt, waarin meer verliezers dan winnaars zijn. Maar ja, als klein land valt daar niks aan te doen, volgens u. Er is maar één weg, er is maar één denken en dat is de vrije markt, de vrije markt en nog eens de vrije markt. THERE IS NO ALTERNATIVE. De wereldorde is wat ze is, het is de natuurlijke gang van zaken. Wie er zich vragen bij stelt is naïef, utopisch en zelfs dom.

Als kritische studentenbeweging kunnen wij dergelijke redenering uiteraard niet slikken. Wij hebben immers aan de universiteit geleerd om verschillende verhalen aan bod te laten komen, om verschillende visies te vergelijken, om - ja zelfs - kritisch te staan tegenover de maatschappij. Kennelijk bent u die lessen allemaal vergeten. Van een rector hadden we toch iets meer verwacht. Maar toch … u blijft een wijs en eerlijk man. Waarom? Juist ja, omdat u zegt waar het op staat. De Bologna-hervorming is volgens ons inderdaad een inpassing van het Europees hoger onderwijs in de marktlogica. Het is inderdaad de voorbereiding op een onderwijsmarkt die concurrentieel moet zijn met de Amerikaanse. Maar, meneer Oosterlinck, aangezien u deze economische ordening aanvaard, is er voor u uiteraard geen probleem. Helaas is er tegenstand, onder andere bij de studenten. Moeten wij immers zomaar alles klakkeloos aanvaarden wat u aanvaardt? Moeten wij aanvaarden dat ons onderwijs, onze universiteit een marktaandeel wordt waar veel winst mee te rapen valt? Moeten wij allen meestappen in de logica van de winstmaximalisatie? Waarom? Dat vragen wij u. Waarom moeten de universiteiten in concurrentie gaan in plaats van samen te werken? Leg ons dat eens uit. Is het omdat de grote bedrijven dringend op zoek zijn naar goedkope arbeidskrachten? Is het om het Amerikaanse onderwijs (dat helemaal niet democratisch is) de loef af te steken?

Volgens ons is het hoger onderwijs een fundamenteel democratisch recht en dat recht, dat essentiële recht moet beschermd worden tegen de wereld van de commercie en de big business. Wij verzetten ons dan ook tegen deze neoliberale aanval op het onderwijs. Meneer de rector, wij zeggen 'neen…dank u' tegen uw grootse plannen, tegen uw fusie- en overnamestrategieën, tegen uw managementtechnieken. Wij wensen een onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is en dat aan iedereen een degelijke en kritische opleiding biedt. Waarom, wijze en eerlijke meneer Oosterlinck, of moeten we Chief Executive Officer (CEO) zeggen, houdt u zich daar niet mee bezig?

Hoogachtend,

De studenten van Attac-Rug.

Attac-Rug, Sint-Pietersnieuwstraat 45, 9000 Gent
E-mail: attac-rug@attac.be
Check ons forum met het Bolognadebat: http://forum.vl.attac.be
Surf naar de site van Attac-Vlaanderen: http://www.attac.be