arch/ive/ief (2000 - 2005)

Philips-Hasselt staakt
by Theo Mewis Tuesday October 22, 2002 at 09:40 AM
carineraf@hotmail.com 011/24.25.80. Manteliusstraat 12 3500 Hasselt

Morgen staakt Philips in Hasselt tegen de zoveelste saneringsoperatie van de Nederlandse electronicareus. Hier de boodschap van de ATTAC-werkgroep "economische democratie"

Gedaan met sluiten en afdanken !

Philips licht zijn optische en componentendivisies door. "Alles ligt nog open", wordt gezegd. Sommige afdelingen zullen verkocht worden. Andere veranderen van directie. "Sluiten" of "afdanken" valt (nog) niet. Maar het verleden leert:

2000: 185 vaste jobs weg, 211 interims en 191 tijdelijke.
2001: 225 afdankingen van vaste contracten.
2002: verkoop CMS-afdeling aan Jabil (904 jobs).Welke toekomst ?

Proficiat mensen van Hasselt voor jullie actie VANDAAG ! T' IS TE ZEGGEN: VOOR DAT PHILIPS zijn beslissing neemt inzake deze nieuwe doorlichting en sanering. Iedereen weet dat bijna 1000 jobs betrokken zijn. In Hasselt, maar ook in Brugge, Leuven, Dendermonde en in de administratieve diensten.

Het is tijd om een eigen doorlichting te maken van de eindeloze stroom afdankingen en sluitingen. ATTAC is daar aan bezig bij ALCATEL, FCI, Tessenderlo-chemie, Duferco, enz. Onze conclusie staat nu al vast:

Gedaan met sluiten en afdanken ! Want overal zien wij dat doorlichten en saneren meer is dan aanpassen aan de markt. Saneren is de rekening doorschuiven naar de werkvloer van de financiële transacties van de jaren 90. Buitensporige winsten, dividenden, afschrijvingen en gebruik van reserves worden nu betaald door de werk(st)ers. Philips heeft veel geld verloren aan haar participatie in VIVENDI. Die is op beurs ineengezakt. Wie had baat bij dergelijke investering ?

Om nog te zwijgen van de massa's overheidshulp die Philips gekregen heeft onder de vorm van subsidies en loonlastverlagingen. Deze cadeaus verdwijnen in handen van het bedrijf zonder compensatie en controle.

Op basis van onze ervaringen in CARNOY, SABENA, COPLAC, ALCATEL, FCI, TESSENDERLO, DUFERCO en andere bedrijven is een wetsvoorstel opgesteld door een werkgroep vakbonders binnen ATTAC onder het motto "economische democratie".

Ervaring leert immers dat er binnen de wet Renault geen democratische controle mogelijk is op de financiën en de organisatie van groepen als Philips.

Als jonge beweging van andersglobalisten en vakbonders bereiden wij een alternatief voor. Democratie is voor ons geen holle slogan om de dictatuur van groepen als PHILIPS weg te steken. Democratie moet een inhoud krijgen:

1. Boeken open bij reorganisaties ! Inzagerecht en informatieplicht aan de Ondernemingsraad over ALLE bedrijfsdocumenten.
2. Verbod op collectief ontslag en sluiting zolang de vakbonden geen CAO tekenen.
3. CAO's pas erkend als gelijkwaardig werk gegarandeerd is onder controle van de vakbonden
4.Met ondertussen loonbehoud van alle werkers zolang geen ander werk gegarandeerd is.
5. Om dit alles te financieren: invoering van vermogensbelasting en terugbetaling en activering onder controle van de vakbonden van subsidies en loonlastverlagingen.


Graag doen wij een beroep op uw ideeën, opmerkingen en ervaringen. Breng ze aan en surf naar internetforum http://forum.vl.attac.be of naar http://www.attac.be . Want de ervaring bij Philips de komende weken is essentieel.

Met afgevaardigden van FCI van Mechelen en Den Bosch (NL) heeft de werkgroep deze voorstellen besproken op het Sociaal Forum van België. Wij zetten deze discussie voort op steunwakes aan bedrijven die sluiten of afdanken en via praatavonden..

Graag nodigen wij U uit op een volgende praatavond

Woe. 4 dec. 19u. in Tessenderlo, zaal Floreal, Geelse Baan 4A
Thema: "gedaan met sluiten en afdanken, een andere wet is mogelijk"
Met sprekers van Tessenderlo-chemie,Carnoy,ALCATEL,FCI,…

voor de ATTAC-werkgroep "economische democratie"

Theo Mewis, afgevaardigde SAPI Lanaken, Manteliusstraat 12 3500 Hasselt 011/24.25.80.
Raf Verbeke voorheen afgevaardigde Carnoy, Spitaalpoorstraat 84 9000 Gent 0497/23.07.60. carineraf@hotmail.com