arch/ive/ief (2000 - 2005)

Succesvolle start anti-oorlogscomité Stop de oorlog Antwerpen.
by Kevin Wolfs Friday October 18, 2002 at 09:12 PM
Kevin.Wolfs@wanadoo.be

Op woensdag 16 oktober namen 120 jongeren deel aan de startmeeting van het studentencomité stop de oorlog op het HIVT. Onder de sprekers Onder de sprekers, Peter Franssen (auteur 11/09), Ahmed Azuz (AEL), Marcel Rienis (SOS Irak) en Sim Dereymaeker (stichter/voorzitter stop de oorlog – anti-oorlogscomité).

Succesvolle start an...
endterrorism.jpg, image/jpeg, 150x100

120 aanwezigen op meeting van anti-oorlogscomité: Stop de oorlog.

Succesvolle start anti-oorlogscomité Stop de oorlog Antwerpen.

Waarom wachten op een oorlog, de oorlog komt eraan, we moeten er klaar voor zijn zodat we snel iets op poten kunnen zetten als het zover is…. Enkele koppen bijeen en het comité stond op poten. Wat gaan we doen? Eerst en vooral een goede actie/meeting: Don't attack Irak

120 mensen namen woensdag deel aan een meeting georganiseerd door het studentencomité: stop de oorlog op het HivT (Hoger instituut voor talen en tolk A'pen)

Onder de sprekers, Peter Franssen (auteur 11/09), Ahmed Azuz (AEL), Marcel Rienis (SOS Irak) en Sim Dereymaeker (stichter/voorzitter stop de oorlog – anti-oorlogscomité).

Peter Franssen (Jounalist bij het weekblad solidair en auteur van het veel besproken boek " 11/09 Waarom de kapers vrij spel kregen")

De Amerikaanse regering was al op de hoogte van de aanslagen voor 11/09.
Ze hebben doelbewust de vliegtuigen laten instorten om de WTC gebouwen om zo de Amerikaanse opinie te draaien ten gunste van oorlog. Enkele bewijzen:

De Amerikaanse inlichtingendiensten waren in de maanden voor 11/9 gewaarschuwd door niet minder dan vijf buitenlandse inlichtingendiensten. Die waarschuwingen waren zeer gedetailleerd:

Op 11/9 kende de Amerikaanse regering niemand of niets van het netwerk Al Qaeda en wisten ze niet wat er te gebeuren stond. Maar op 14 september wisten ze al alles: wie is wie, wie heeft waar gewoond, wie komt uit welke familie, wie heeft wat in Duitsland gedaan, wie heeft geld ontvangen van wie uit Jemen, Saudie-Arabie en Pakistan, wie stond met wie uit de geheime dienst van Pakistan in contact. Prachtige bewijsstukken vonden ze ook in de auto's die de kapers achterlieten aan de vlieghavens vanwaar ze opstegen: pilotenuniformen, korans, testamenten, instructies aan andere kapers, rijbewijzen, cursussen om te leren vliegen. In het puin van het WTC vonden ze zelfs het paspoort van de Mohammed Atta, de vermoedelijke leider van de 19 kapers. Het vliegtuig vol kerosine boort zich in een van de WTC gebouwen. Er ontstaat direct een verzengende hitte van 1.200 graden waarin alles vernietigd werd tot niets meer dan as en stof. Wat kan er zonder schade naar beneden fladeren? Het nagenoeg ongeschonden paspoort van een kaper.
Hij legde uit dat 11/9 de schok was waarmee de publieke opinie in de VS gewonnen moest worden voor een langdurige oorlog. Eerst tegen Afghanistan, morgen tegen Irak. Overmorgen tegen Iran, Noord-Korea, Syrie, Cuba, Libie,... De VS hebben die langdurige oorlog nodig. Om economische redenen: de militaire productie vormt een reddingsboei voor de kwakkelende economie in de VS. Om politieke redenen: alleen met de oorlog kunnen de VS de hele wereld daadwerkelijk onderwerpen en ervoor zorgen dat zij en alleen zij de baas zijn. Deze oorlog, zal volgens Bush, Cheney en Rumsfeld, minstens een hele generatie duren. Dat wil zeggen: 25 jaar. Maar zij beseffen niet, zo concludeerde hij, dat met iedere nieuwe fase in de oorlog het front tegen de oorlog en voor de vrede alsmaar groter, breder en sterker wordt.

Daarna was het de beurt aan Marcel Rienis (SOS Irak). Marcel was juist 2 weken terug uit Irak en de perfecte spreker om te komen getuigen:
Iedereen, van jongeren tot ouderen, beseffen dat hij ondanks alle pogingen van de grootste militaire macht ter wereld en ondanks een coalitie van 50 landen erin geslaagd is het land één te houden. Marcel ging daarna in op de verschrikkelijke gevolgen van het embargo waar de groenen in het begin van de jaren negentig zo voor gepleit hadden als een 'alternatief' voor de oorlog.
Vandaag sterven dagelijks 177 Irakese kinderen onder de vijf jaar aan ziektes die gemakkelijk te genezen zijn omdat de oorlog de infrastructuur vernietigd heeft en het embargo de noodzakelijke medicamenten buiten houdt. Het aantal kankergevallen is vermenigvuldigd met tien sinds het instellen van het embargo in 1991. Hij besloot zijn uiteenzetting met de stelling dat het Irakese volk nu veel meer dan bij de vorige oorlog in 1991 achter Saddam Hoessein staat, dat de Amerikanen wel de oorlog kunnen beginnen maar dat ze tegen een verenigd volk niet kunnen winnen. Hij riep de aanwezigen op tot daadwerkelijke solidariteit en tot deelname aan acties, manifestaties en betogingen voor de vrede.

Derde spreker was Ahmed Azuz van de AEL. Hij begon zijn uiteenzetting met te zeggen dat een oorlog tegen Irak de woede en het volksoproer zal opwekken in Egypte, Jordanie, Saudi-Arabie, Jordanie,... Al deze traditionele bondgenoten van de Verenigde Staten dreigen onderuit te gaan als de Amerikanen werkelijk de oorlog beginnen. De leiders van die landen zijn doodsbenauwd dat ze de volkswoede niet meer zullen kunnen intomen en dat die oorlog hun eigen hoofd zal kosten. Alle Arabieren voelen zich vandaag Palestijn en Irakees zei hij: deze twee landen staan vandaag in de vuurlinie tegen de Amerikaanse oorlogsdrift en tegen het zionisme. Al meer dan 50 jaar voeren die twee oorlog tegen de Arabische natie. Daarom dat wij ijveren voor één grote Arabische natie die sterk en fier genoeg is om de agressie van de VS en Israël aan te kunnen.

Tenslotte sprak Sim Dereymaeker (PVDA) voorzitter en stichter van het Anti-Oorlogscomité. Hij vertelde hoe hij in de zomer met een jongerenbrigade naar Vietnam getrokken is. De Vietnam -oorlog heeft geen 10 jaar geduurd zoals velen denken, maar 33. Van 1942 tot 1975 heeft het Vietnamese volk het hoofd geboden aan een van de meest brutale en agressieve invasie -oorlogen die de mensheid tot nu toe gekend heeft.
Vietnam is voor mij het beste voorbeeld dat er is van moedig volksverzet.
Tussen 1965-1975 zijn er op Vietnam meer bommen gevallen dan op heel Europa tijdens de tweede wereldoorlog. Vietnam telt 2 miljoen kraters, dit zijn gemiddeld 3-4 kraters per km². Tijdens de oorlog werden de 250 ziekenhuizen die Vietnam had volledig vernietigd, de waterleiding werd doorzeefd, alle verbindingswegen, bruggen, spoorwegen waren kapot. Er was geen voedsel: honderdduizenden rijstvelden waren vernietigd, 1 miljoen waterbuffels waren gedood. 10 miljoen boeren waren dakloos een zonder landbouwgrond. Er waren geen dokters, wel 8 miljoen analfabeten.
Hebben we eindelijk die Übermensch gevonden? De Vietnamees?
Zitten er geheime kruiden in de Vietnamese noedels?
Of lag het aan de Amerikanen die niet wisten langs welke kant ze hun m 16's moesten houden en zichzelf neerschoten?
Het heeft in de feiten getoond dat iedere vijand, hoe sterk en arrogant hij ook moge zijn, overwinlijk is, zei Sim. Het Vietnamese volk was verenigd achter zijn leider Ho Chi Minh en het kon rekenen op brede internationale steun. Dat zijn twee belangrijke redenen voor de overwinning. In Irak, zo zei hij, zal het niet anders zijn. Daarom is er hier ook een grote mobilisatie nodig tegen de oorlog. Bij elke oorlog die de imperialisten nog zullen inzetten tegen de volkeren van de derde wereld en de arbeiders zal het verzet groeien. Sluit je daarom aan bij ons anti-oorlogscomité.

Ook was er nog een korte interpellatie van Annemie Mels die was gearresteerd in Amsterdam toen ze een pamflet aan het uitdelen was waarop een vergelijking stond van Bush en Hitler. Ze moet nu voorkomen op 10 december in Nederland voor het beledigen van een bevriend staatshoofd.
En van Jeannk die opriep voor zich in te schrijven in de Che Leila brigades. Die
vooral rond de oorlog in Palestina werken. Ook organiseert hij een reis naar Palestina in Juli 2003 om actief solidariteit met de Palestijnen te gaan betuigen (vrijwilligerswerk,...). Hem kan je contacteren op cheleila_antw@hotmail.com

Wil je meewerken contacteer dan Sim Dereymaeker 0485/108.666 of Stop_de_oorlog@hotmail.com