arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protestactie verbod Batasuna in Baskenland
by eLandnet Thursday October 17, 2002 at 08:13 AM
info@eLandnet.org 02/479.70.23 K. Bogaerdstraat 31, 1020 Brussel

Oproep tot deelname aan de protestactie aan het Spaans Consulaat in Gent op 20 oktober 2002, naar aanleiding van het recente partijverbod op Batasuna door de rechtse regering van Aznar.

Zondag 20 oktober, 14u00
Spaans Consulaat, Tentoonstellingslaan 54, 9000 Gent

Begin september heeft de Spaanse overheid de Baskische politieke partij Batasuna buiten de wet gesteld. Deze maatregel vormt het voorlopige trieste hoogtepunt van de spiraal van terreur en repressie waarin Baskenland na het mislukken van het vredesproces van Lizarra-Garazi (1998) opnieuw terecht kwam.

Het onderdrukken van fundamentele rechten, zoals het recht op vrije meningsuiting en het recht op politieke organisatie brengt een oplossing van het conflict in Baskenland geen stap dichterbij, in tegendeel. Het illegaliseren en criminaliseren van het Baskisch onafhankelijkheidsstreven zal enkel leiden tot een verdere verscherping van het conflict met onvermijdelijk meer bloedvergieten en ellende tot gevolg.

De aanslagen van de ETA zijn totaal onverantwoord en worden veroordeeld door een meerderheid van de Baskische bevolking. De Spaanse regering beantwoordt ze met ondemocratische maatregelen die evenzeer worden afgewezen door de meerderheid van de Baskische bevolking. Het conflict in Baskenland, dat intussen reeds meer dan dertig jaar aansleept, met honderden slachtoffers tot gevolg, kan - naar analogie met het Noord Ierse conflict - enkel opgelost worden via onderhandelingen en de democratische, politieke weg.

Met het buiten de wet stellen van Batasuna geeft de Spaanse regering een duidelijk signaal dat zij niet geïnteresseerd is in zo'n politieke oplossing, maar enkel en alleen de weg van de harde repressie wil bewandelen.

Het is dan ook de plicht van de internationale gemeenschap, en de Europese lidstaten in het bijzonder, om alle conflictpartijen aan te zetten om te streven naar een politiek overlegde oplossing. De Vlaamse en Belgische politieke vertegenwoordigers op Europees niveau dienen zich daar actief voor in te zetten. De eis van de Spaanse regering tot een Belgisch verbod op Batasuna en de vraag om Batasuna op de Europese lijst van terroristische organisaties te plaatsen dient te worden bestreden.

Ondertussen nemen de spanningen tussen de Spaanse en de Baskische regering toe. Vele belangrijke bevoegdheden voorzien in het autonomiestatuut van Gernika (1979) zijn ruim 20 jaar na datum nog steeds niet naar Baskenland overgeheveld (o.a. de uitbouw van een Sociale Zekerheid). Daarom stelde de Baskische regering een ultimatum aan Madrid. Dat premier Aznar (PP) de term 'ongrondwettelijkheid' hanteert maakt weinig indruk: de Spaanse grondwet kreeg in de volksraadpleging van 1978 steun van slechts 34% van de Baskische bevolking. De dreiging van Madrid om het ganse autonomiestatuut te schorsen maakte daarentegen wel indruk.

De Baskische lehendakari (president) Ibaretxe kondigde namens zijn regering vorige maand trouwens een volksraadpleging aan over de staatkundige toekomst van de Baskische natie.

De ondertekenaars van deze platformtekst

1. Veroordelen het geweld en de repressie van zowel de ETA als de Partido Popular. Dit geweld bestendigt alleen maar de huidige destructieve spiraal.

2. Erkennen samen met de grote meerderheid van de Baskische bevolking het politieke karakter van het conflict én verdedigen het zelfbeschikkingsrecht van het Baskische volk als natie.

3. Dringen bij de conflictpartijen aan op vertrouwenwekkende maatregelen die een Spaans-Baskisch vredesproces mogelijk maken (Baskische gevangen naar gevangenissen in Baskenland ; staken van de aanslagen en het straatgeweld; een halt aan de marginalisering van de Baskische taal en cultuur...)

4. Steunen alle actoren in de Baskische samenleving die zoeken naar en werken aan een vredesproces (zoals de Baskische bisschoppen en het vredesforum Elkarri)

http://www.eLandnet.org
Vrede vzw
Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Ronduit N-VA!
Verbond VOS
Stijn Coppejans, voorzitter en Heidi De Craen, secretaris, namens Prego-Jongeren mét spirit
Jan Olsen namens werkgroep Het Pennoen
Joost Vandommele, namens het Ierlandcomité Vlaanderen
D.R. van Sichem de Combe, voorzitter van het Comité Vlaanderen-España
Lionel Vandenberghe, voorzitter van het Ijzerbedevaartcomité
Chris Den Hond, journalist, Socialisme zonder Grenzen, Socialistische Arbeiderspartij
Derwich Ferho, Directeur Koerdisch Instituut van Brussel
Matthias Storme, hoogleraar KU leuven en Univ. Antwerpen
Paul Bekaert, advocaat, mensenrechtenactivist
Sven Gatz, Vlaams volksvertegenwoordiger
Vincent Van Quickenborne, senator, gemeenteraadslid Kortrijk

Geïnteresseerden kunnen de platformtekst mee ondertekenen op http://www.eLandnet.org/baskenland