arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demonstraties ontruiming lappersbos
by Sander Monday October 14, 2002 at 09:46 PM
sander@jnm.be 0473/210861 Brioolstraat 4, 9000 Gent

Lees meer over het macho-gedrag en machtsvertoon van de politie tegenover de demonstranten vandaag. Wij geven niet op, RED HET BOS!

Vandaag werd ik plots opgebeld op het Bondssecretariaat van de JNM, de demonstratie tegen de ontruiming van het lappersbos was nog steeds bezig, en nog steeds werd er hulp gevraagd van meer demonstranten. Even later bevonden we ons met enkele bijeengescharrelde (lees: opgebelde en gevonden) JNM'ers op de trein richting Brugge. Actiemateriaal: een vlag met ons logo.

Vanuit het raampje van de trein hebben we nog net kunnen zien hoe aan één kant de betogers werden belaagd door 8, ja je leest goed, ACHT overvalswagens, om van de andere kant nog maar te zwijgen, laat staan het totaal. De betogers werden ingesloten door een kring agenten van de gevechtseenheid, en naar verluid zijn er rake klappen gevallen. Ik geef je even kort wat ik niet gezien heb, aangezien de trein verderreed, maar van een ooggetuige: een kerel met rasta's zou plots door vier agenten op de grond gesmeten zijn, elk een knie erop, waarna er met de knuppel enkele klappen zijn uitgedeeld. Vervolgens werd hij (hoewel hij geen tegenstand bood) een wagen ingesleurd, waarbij zijn haren als handvat dienst deden. Een reporter die dit filmde zou geïntimideerd zijn geworden door enkele agenten, met de mededeling dat "ER PROBLEMEN ZOUDEN KOMEN INDIEN HIJ DEZE BEELDEN UITZOND!". Een regelrechte schending van de persvrijheid dus.

Met twee mensen van ons schaarse kaartgezelschap, renden we over het spoor, aangezien de gangbare wegen afgezet waren door de politie, en bevonden we ons tot onze eigen verbazing plots in het lappersbos zelf. Enkele mensen waren - tegen hun zin, zo zeiden ze - bezig de knap geconstrueerde boomhutten uit de bomen te halen. We keken wat rond en probeerden vervolgens achter de politieagenten uit te komen, teneinde wat commotie uit te lokken.

Zo gebeurde het dat we plots gegrepen werden: "Nederlandstalig?" Ja dus, wat we aan het doen waren? Nou gewoon, een wandeling door het bos, op maandagavond, waarom niet? Wanneer we binnengekomen waren? Rond 5 uur, ja dat kon zeiden ze, er was toen een doorbraak. Een agent kreeg onder zijn voeten van zijn overste dat hij "er twee had laten zitten". Haha. Soit, we werden de laan uitgestuurd en onder dreigementen van de verbaasde agenten verderop ("We steken uw haar in de fik!"), liepen we terug naar het station, waar we vandaan kwamen. Dit gesteund door de claxons van voorbijrijdende auto's en opgerichte duimen van fietsers en voetgangers.

Van afdruipende demonstranten wisten we dat om 19u aan het Zand een nieuwe actie zou beginnen. Daar gingen we dus ook naartoe, en als enige met een vlag werden we blijkbaar een beetje als de organisatie aanzien, hoewel deze waarschijnlijk was opgepakt. Enkele mensen namen toen wat de leiding, en uiteindelijk werd met een 50-tal mensen koers gezet naar het politiekantoor, waar de arrestanten nog lang zouden vastzitten.

De bedoeling? Lawaai maken om hen een hart onder de riem te steken (de arrestanten dus), en nog eens ons ongenoegen te uiten over het verdwijnen van het bos en de manier waarop de repressie verliep. Met fluitjes en geroep, met een kleine demonstratie van vuur en onze vlag, kwamen we er aan. De politie trad hard op, heel hard. Enkele mensen die er gewoon wat aan het roepen waren ("arrestanten vrij", "red het bos"), werden hardhandig tegen auto's en muren gekwakt door ijzeren agentenhanden.

Uiteraard weken we niet zomaar, en bleven roepend staan. Gevolg was dat er naar de knuppels werd gegrepen. Zelfs ik, die enkele demonstranten probeerde aan te manen tot niet uitdagen, kreeg een gummiknuppel tegen mijn hoofd, waar ik nu een serieuze buil, (en misschien een hersenschudding?) aan overhoud. Ik voel me er in elk geval niet goed na.

Soit, als je ziet hoe militair die politie te werk ging tegen die enkele demonstranten, hun eigen bevolking? Niet te begrijpen, zo'n machtsvertoon en macho-gedoe had ik nog nooit gezien. Spijtig genoeg was de pers niet op tijd komen opdagen, er zijn wel foto's genomen door enkelen, hopelijk wordt deze media hier nog bijgepost.

... En dat voor een Brugge waar industrieterrein genoeg is, en waar het bos zou kunnen blijven, en waar een burgemeester zijn geld in nuttiger dingen had kunnen investeren dan in de scène van vandaag...

Wij belden de burgemeester op zijn privénummer, ik nodig jullie uit om dit ook te doen: 050/383 619. Zeg 'm wat je denkt!