arch/ive/ief (2000 - 2005)

FWH vreest politieke manoeuvres rond openstelling huwelijk
by posted by yvan Sunday October 13, 2002 at 11:09 PM
yvan.brys@skynet.be

Naar aanleiding van een vergadering van de commissie Justitie werd Vincent Van Quickenborne geïnterviewd op Radio 1 over de stand van zaken in die commissie over de openstelling van het huwelijk. Hij stelde dat er een meerderheid is voor het tegelijkertijd regelen van het recht op adoptie voor holebi's. De Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit reageerde met een persbericht.

Persbericht - Gent, 10 oktober 2002
Het is inderdaad zo dat zowel de SP-A, de PS, Agalev, ECOLO als de VLD in hun verkiezings- en partijprogramma's gezegd hebben voorstander te zijn van een regeling voor ouderschap van holebi's. De MR heeft de discussie rond de openstelling van het huwelijk steeds geweigerd met het argument dat ze adoptie niet wilde toelaten voor holebi's, dat ze daar eerst een breed maatschappelijk debat rond wilde voeren. Het is slechts na gesprek met vertegenwoordigers van FWH en haar Franstalige tegenhanger (FAGL) dat Louis Michel akkoord gaat met de openstelling van het huwelijk met de duidelijke afspraak dat de kwestie van het ouderschap eerst uitvoerig zal bediscussieerd worden en pas later behandeld. FWH ging met dat compromis akkoord vooral omdat het voor holebi's erg belangrijk is dat het huwelijk opengesteld wordt, liever zonder een regeling voor het ouderschap dan helemaal niet. Het eerste regeringsontwerp voor de openstelling van het huwelijk regelde zelfs de kwestie van adoptie. die regeling is op vraag van de MR verwijderd.

Dat de MR nu wel voor een regeling voor adoptie zou zijn verheugt ons natuurlijk. We vrezen echter dat dit een manier zal zijn (gewild of ongewild) om de hele stemming rond het huwelijk uit te stellen.
FWH is steeds bereid geweest de discussie rond adoptie te voeren. Er waren in maart al hoorzitting gepland in de Kamer waarvoor FWH ook uitgenodigd was. Die is sine die uitgesteld. FWH is ook van mening dat de discussie rond ouderschap juridisch losgekoppeld moet worden van het huwelijk. Beiden zijn niet met elkaar verbonden. Men hoeft niet te trouwen om kinderen te krijgen en men hoeft geen kinderen te krijgen omdat men getrouwd is. Voor FWH is ook adoptie niet het meest prangende sociale probleem, wel een regeling voor holebi-gezinnen waar al kinderen opgroeien. De mee-ouder moet (zeker in situaties waar er geen tweede biologische ouder is zoals bij KID-kinderen) ook rechten en plichten ten opzichte van het kind krijgen. Maar deze kwestie kan heel goed (en moet zelfs) juridisch los van het huwelijk geregeld worden.

Tussen het akkoord in de ministerraad (juni 2001) en de eerste behandeling in een parlementaire commissie (juli 2002) lag een jaar. De regering heeft nu nog 7 maanden tot de ontbinding van het parlement.

Hierbij een overzicht van de feiten.
Processie van Echternach
Eerste helft 1999 SP, Agalev en VLD nemen in hun verkiezingsprogramma's op dat ze zullen ijveren voor de openstelling van het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht.
Juli 1999 : het regeerakkoord stelt dat de regering werk zal maken van "een volwaardige wettelijke partnerregeling" voor koppels van gelijk geslacht.
Najaar 1999 nemen ook de PS en ECOLO standpunt in voor de openstelling van het huwelijk.
Maart 2001 : de PRL stemt in met de openstelling van het huwelijk. Hiermee zitten alle regeringspartijen op één lijn.
Juni 2001 : Ministerraad keurt wetsontwerp voor de openstelling van het huwelijk goed. Minister Aelvoet verklaart dat koppels van gelijk geslacht in juni 2002 zullen kunnen trouwen.
30 november 2001 : Raad van State brengt archaïsch advies uit.
30 januari 2002 : Regering beslist advies Raad van State naast zich neer te leggen.
Februari en maart 2002 : Waar zit het wetsontwerp ?
Maart 2002 : FWH wordt uitgenodigd op de hoorzitting in de Kamer over adoptie. De hoorzitting wordt echter uitgesteld zonder nieuwe datum.
April 2002: wetsontwerp komt eindelijk in de Kamer terecht.
21 mei 2002 : wetsontwerp stijgt van punt 13 naar punt 8 ( zie website Kamer) op de agenda van de commissie Justitie. Regering beslist toch het ontwerp naar de senaat te verwijzen.
mei, juni 2002 : Er gebeurt niets.
juli 2002 : na lang aandringen wordt het wetsvoorstel eindelijk ingeleid in de commissie Justitie van de Senaat.