arch/ive/ief (2000 - 2005)

KABAAL lokt studenten uit hun TENT
by Jeannk Sunday October 13, 2002 at 07:14 PM
jeannk@hello.be

Donderdagnacht 10 oktober organiseerde KABAAL een bezetting met tenten op de campus van de UIA in Wilrijk. Valentijn De Boe lid van KABAAL vertelt:

KABAAL is een studentenbeweging die probeert om de discussies rond politiek en de maatschappij terug te brengen op de universiteiten en de hoge scholen. We hebben een website opgericht, http://www.kabaal.org, waar we de studenten trachten te doen nadenken over waar het met deze samenleving naar toe gaat en erover te discussiëren. Het idee voor deze website heb ik eigenlijk gekregen na het bezoeken van enkele indymedia-sites.

Ik ben tegen het idee dat de universiteiten een plaats zijn waar je gewoon 4 jaar zit in afwachting van je diploma om daarna dan aan je carriere te kunnen beginnen. Met deze bezetting willen we dan ook het drive-in karakter van de UIA aan de kaak stellen. Ik zou liever terug een sfeer willen zien, waar studenten durven discussiëren met hun proffen, als deze laatste maar wat aan het zeveren zijn. Het studentenleven zelf is de laatste 10 jaar ook verschrikkelijk achteruit gegaan. Vorig jaar studeerde ik in Parijs en daar zie je duidelijk hoe de staat maatregelen heeft genomen om het studentenleven aan banden te leggen, hetzelfde geldt voor België. In Leuven voelen de studentenorganisaties zeer duidelijk de gevolgen van de invoering van semesterexamens. Ik denk dat de verschillende maatregelen zoals het plaatsen van de campussen buiten de stad, de semesterexamens,... er zijn gekomen uit schrik voor een nieuw mei '68. Je mag van de studentenorganisaties trouwens denken wat je wil, maar ze zijn een uitstekende leerschool om te leren samenwerken en je te organiseren.

We hebben vorig jaar een zekere bekendheid verworven door onze MOEIDU lezingen, waar op bepaalde momenten zelfs een 200 man aanwezig was. Eén van de andere redenen voor deze bezetting was dan ook het aankondigen van de nieuwe MOEIDU lezingen. Ik denk dat het belangrijk is dat de studenten zich terug bezighouden met (hoe verderfelijk ze op dit moment ook gevoerd wordt) de politiek. Het is zeker niet de schuld van de studenten dat er bijvoorbeeld geen discussie is geweest rond Bologna op de campussen, de discussie werd nergens gelanceerd en de regering heeft ook geen behoefte aan discussie over haar beleid, dus moeten wij zo'n dingen maar doen zeker.