arch/ive/ief (2000 - 2005)

Piazza: Zionisme aan de Schelde
by Ng Sauw Tjhoi (posted by mara) Saturday October 12, 2002 at 09:16 PM

'Bijna alle Zionisten zijn Joden, maar niet alle Joden zijn Zionisten'. Die uitspraak komt van de vereniging 'Jews against Zionism', een Joods-religieuse groep in Antwerpen. 'Zionisme is schadelijk voor de Joodse gemeenschap', zegt de Nederlandse auteur Peter Edel in zijn net verschenen boek 'De Schaduw van de Ster'. Hoe zit de vork aan de steel ?

Piazza gaat op zoek naar het 'zionisme-gehalte' van enkele Joodse Antwerpenaren en vraagt wat zionisme is en wat het voor hen betekent. Zionisme is - zo blijkt - voor hen geen '-isme', maar hun leven. 'Een stressy leven want sinds de tweede intifada in het Midden-Oosten, wordt er opnieuw zoveel kwaads over ons Joden verteld. En dat kunnen we niet onbeantwoord laten', zegt Diane Keyzer van het Forum van Joodse Organisaties.
Zo botsen we op de 'Task Force', een pro-Israelische lobby die in ons land zeer actief is en 'gedirigeerd' wordt vanuit het 'verre' Israƫl. 'Naast haat-mails en doodsbedreigingen kregen we een waarschuwing dat ze onze redactielokalen in brand zouden steken', weet Rudolphus De Groote (P-magazine). De activiteiten van deze pro-Israelische lobby zijn niet altijd even 'kosher', zo blijkt uit de verhalen van enkele andere 'slachtoffers' van de 'Task Force': Ludo Abicht (schrijver), William Van Laeken (Panorama, Canvas). Daarnaast praatte Piazza met verschillende mensen uit de Joodse gemeenschap: Claude Marinower (VLD Antwerpen), Diane Keyzer (Forum Joodse Organisaties) en Raphi Yerushalmi (voormalig luitenant-kolonel Israƫlisch leger).

'Zionisme aan de Schelde' is een Piazza van Ng Sauw Tjhoi.