arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gaypride (Roze Zaterdag) blijft in Brussel
by yvan Wednesday, Oct. 09, 2002 at 10:14 AM
yvan.brys@skynet.be

Moet Roze Zaterdag, de jaarlijkse massa-manifestatie van holebi's, verhuizen van Brussel naar Antwerpen? De Antwerpse ondernemer Ludo Smits vindt alvast van wel en heeft daar zijn redenen voor. De organisatoren blijven echter principieel.

Onlangs schreef het Laatste Nieuws dat de Gay Parade naar Antwerpen zou komen. De Antwerpse holebi-horeca wil immers een Parade organiseren die de officiƫle Gay Pride zou overtreffen. Het idee werd geventileerd door Ludo Smits, uitbater van de Antwerpse homo-discotheek Red&Blue. Hij wil de jaarlijkse samenkomst van enkele duizenden holebi's afleiden naar Antwerpen. Begrijpelijk: enkele duizenden deelnemers zullen in Antwerpen gemakkelijker geneigd zijn om zijn disco aan te doen. Puur geldgewin dus.

De BLGP, de officiƫle organisator van de jaarlijkse Belgian Lesbian & Gay Pride, reageert principeel. Ze laat weten dat de volgende Roze Zaterdag wel degelijk in Brussel zal plaatsvinden. Op zaterdag 3 mei wordt 2003 wordt iedereen opnieuw verwacht op de Vismet. De BLGP overkoepelt de twee federaties als FWH en haar Franstalige tegenhanger FAGL.

De keuze voor Brussel is volgens de BLGP om verschillende redenen belangrijk:
- de federale verkiezingen van juni 2003 staan voor de deur. De gelegenheid om nog maar eens extra de politieke aandacht op onze eisen te focussen.
- Brussel is het kruispunt van de verschillende gemeenschappen.
- de BLGP zelf is een samenwerkingsverband van de holebi-verenigingen, aan beide kanten van de taalgrens.
- daarenboven wordt de Pride reeds voor de derde keer gesteund door de stad Brussel.

Bron: http://www.gaybelgium.be