arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kleine Brogel: Belgische regering in de bres voor Amerikaans moordarsenaal
by Pol De Vos en David Pestiau Saturday October 05, 2002 at 10:43 PM
david.pestieau@brutele.be

Door vandaag duizenden soldaten en politiemannen in te zetten tegen de pacifisten in Kleine Brogel, ontmaskeren onze ministers zich opnieuw als een bende hypocrieten. Als het op daden aankomt, blijkt het lidmaatschap van de Navo een dwangbuis die een volgzame houding tegenover de Vereningde Staten verzekert, en ons land medeplichtig maakt aan de Amerikaanse oorlogspolitiek.

"We waren amper over de hekken rond de militaire basis geraakt, toen ze ons arresteerden. We zitten nu met meer dan 200 mensen in een afgesloten weiland", gsm't Wouter Van Damme, een van de voortrekkers van de Jongerenbeweging van de PVDA, die aan de actie deelneemt. Op andere plaatsen hield de politie een echte klopjacht op de betogers, door de straten rond de basis. Ze hield her en der zelfs een charge te paard. De militairen meegerekend zette de politie ongeveer twee agenten tegenover elke betoger. Media-activisten die, om de actie helemaal te kunnen filmen, niet tot op de basis waren doorgedrongen, werden toch gearresteerd.

Met deze zoveelste uitgave van de actie Bombspotting (www.bombspotting.be) willen de organisatoren van het Forum voor Vredesactie bereiken dat de massavernietigingswapens die op Kleine Brogel in Limburg opgeslagen liggen, daar worden weggehaald. De paarsgroene regering doet daar wel allerlei beloftes over, maar plooit altijd opnieuw even gehoorzaam voor de bevelen van de Navo.

Nu de oorlog tegen Irak dreigt en er weer feller gediscussieerd wordt over massavernietigingswapens, tonen onze rode, blauwe en groene ministers hoe hypocriet ze allemaal zijn. Ze vinden het sturen van wapeninspecteurs naar Irak een goede zaak, maar weigeren zelfs te erkennen dat ze hier nucleair wapentuig hebben opgeslagen. Een arsenaal met een vernietigingskracht van tientallen atoombommen van het type-Hiroshima.

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, is er als de kippen bij om het `eenzijdig optreden' van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten te bekritiseren. Maar het blijft bij woorden. En wat te denken van de groenen en socialisten die schaamteloos komen meebetogen in Kleine Brogel, maar weigeren hun eigen verkiezingsbeloften na te komen?

Door de kernwapens terug te sturen naar afzender kan de regering met daden aantonen dat ze de oorlogspolitiek van Bush radicaal afwijst. Maar dat doet ze niet. Integendeel. Door vast te houden aan haar lidmaatschap van de Navo, gijzelt de Belgische regering de bevolking. We worden willens nillens meegesleurd in de militaire veroveringstochten van de Verenigde Staten. Straks weer in Irak. En we riskeren zelfs dat een atoomoorlog vanop ons grondgebied wordt ontketend. Zeiden de Amerikaanse generaals niet dat een nucleaire aanval vandaag een reële optie is in de Amerikaanse oorlogsstrategie?

Het Navo-lidmaatschap verhoogt ook de binnenlandse repressie: de betogers in Kleine Brogel zullen het geweten hebben... Vreedzame pacifisten worden hardhandig aangepakt omdat we van onze regering eisen dat ze zich niet langer medeplichtig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

De bombspotting-actie in Kleine Brogel toont tegelijk aan dat duizenden actief en strijdbaar opkomen tegen kernwapens. Ze bewijst dat het bewustzijn en de actiebereidheid tegen de oorlog groeit. Er waren vandaag in Kleine Brogel ook opmerkelijke affiches te zien: �gGeen kernwapens bij Saddam, dus ook niet bij ons�h. Bijgevolg moet de vredesbeweging haar strijd verder ontwikkelen. En effectief de band leggen tussen de aanwezigheid van de Navo-soldaten en _kernwapens in Europa en de kwestie van de oorlog tegen Irak.

De vredesbeweging zal haar strijd moeten voortzetten. Want de Amerikaanse en Britse oorlogsvoorbereidingen tegen Irak bieden de vredesactivisten weinig rust. We mogen bovendien niet aanvaarden dat België en andere Europese landen via de Navo deelnemen aan militaire acties. Daarom moeten we meer dan ooit met steeds luidere stem eisen dat zo'n agressief en misdadig bondgenootschap als de Navo opgedoekt wordt.

> Lees de Verklaring van het Politiek Bureau van de PVDA over de oorlogsdreiging tegen Irak