arch/ive/ief (2000 - 2005)

ter ere van Semire en ten onere van Louis
by sociaal centrum leuven Saturday October 05, 2002 at 09:21 AM
sociaal centrum leuven 0496408565 schapenstraat 3000, leuven, p/a PB 80, 3000 Leuven 3

ter ere van Semira en ten onere van Louis Tobback

Zaterdag, 05 oktober 2002

 

Sociaal Centrum / Villa Skwattus Dei                                                                                                     

Schapenstraat 29, Leuven

p/a PB 80, 3000 Leuven 3

tel: 0496/408565

 

PERSBERICHT: HERKRAAK SINT-SERVATIUSSTRAAT 1

 

DEZE OCHTEND NAM HET SOCIAAL CENTRUM HET LEEGSTAANDE PAND IN DE SINT-SERVATIUSSTRAAT 1, EIGEN-DOM VAN DIJLEDAL, WEER IN GEBRUIK.

TER ERE VAN SEMIRA EN TER ONERE VAN DE VIERDE VERJAARDAG VAN DE COMEBACK VAN ONZE BURGERVADER!

 

 

"Vluchtelingen zijn als meeuwen op een stort."

 

Mijn geheugen laat me even in de steek, te veel etherpollutie, te veel smog, te veel 'verzuring',... Een gewaagde gok; het moet zo'n twaalf jaar geleden zijn dat hij het 'wei es geu gezêd ieet': "vluchtelingen zijn als meeuwen op een stort!". Sindsdien heeft de man duidelijk meer succes geboekt in zijn strijd tegen de vluchtelingen, dan in de strijd tegen de gestage groei van het stort.

Ik stel u gerust, niet ál mijn herinneringen zijn even vaag. Men zegge en schrijve 22 september 1998, ik weet het zeker. Het zit voor altijd in mijn -  en ik verzeker u, niet alleen in míjn - geheugen gegrift. Het Erasmusziekenhuis in Brussel, de man met de witte jas komt de massa, die zich voor de ingang had verzameld, tegemoet: "Ik vrees dat het te laat is. Verstikkingsdood wellicht, maar dat moet het verdere onderzoek uitmaken." Semira Adamu geeft opnieuw een gezicht aan de meer dan 2000 doden die vielen aan de poorten van Fort Europa en de duizenden anderen die na hun 'humane' uitzetting geëlimineerd werden in hun thuishaven. Een gezicht van een vastberaden jonge vrouw, getekend door het leven, maar met de hoop zichtbaar in de ogen.

"Alles is volgens de normale procedure verlopen", verzekerde ons de minister van Binnenlandse Zaken, die 'et wei es geu gezêd ieet.' De kritiek groeit echter aan en de man houdt liever de eer aan zich en neemt ontslag. Op 5 oktober komt hij zonder boe of ba zijn postje in Leuven weer opeisen; de keizer-koning zit weer op z'n troon. Minister af, edoch als senator, burgemeester en partijvoorzitter is zijn toekomst veilig gesteld. Maar de man heeft duidelijk meer dan één geweten en blijft - éénmaal terug in z'n zitje(s) -  trouw aan zijn beleid. Trouw blijft hij ook aan de 2 rijkswachters die in koelen bloede en met enige voldoening - zo blijkt uit de videobeelden - de geketende Semira met behulp van een hoofdkussen vermoordden.

Voor 'onze'  regeringsleidersters was het pad geëffend. Steeds meer mensen worden de illegaliteit ingeduwd; de uitwijzingen worden stiller maar krachtiger dan ooit tevoren voortgezet en 'ons' land neemt duidelijk het voortouw in de verdere uitbouw van Fort Europa. Intussen neemt het aantal vluchtelingen door honger, oorlog en repressie wereldwijd toe. Weinigen kijken dan ook nog op als er weer eens een 'lading' vluchtelingen de dood wordt ingejaagd nog voor ze de zon vanuit het 'rijke westen' kunnen zien. De aanstoker speelt - noodgedwongen - de laatste jaren vooral op lokaal niveau; de bevoogding van het integratiecentrum, van verschillende jeugd- en buurtwerkingen, de onbewoonbaarheidsverklaringen, de uitzettingen van mensen uit hun huizen,... En laat die onbewoonbaarheidsverklaringen nu vooral de anders gekleurde 'Leivenieers' treffen. Ondertussen verdagen we wel nog steeds met z'n allen de verdere verzuring. Van het asociale woonbeleid, het afschuwelijke stationsgebouw tot en met de eenheidspolitie, de rekening betalen wij...

Het stort, mijne heren en dames politici, en jullie verantwoordelijkheid in de totstandkoming van deze wegwerpcultuur, met haar verwerpelijke waarden, dát is de ware oorzaak van de 'verzuring'. Jullie structuren van onderdrukking moeten vernietigd worden, 'ni de klane man of vraa'.                                                        

 

slaapzacht Lowieke,

het Sociaal Centrum.

Voor verdere informatie en achtergrond zie http://www.squat.net/leuven.