arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgisch leger weigert vredesinspecteurs naar massavernietigingswapens van Bush
by Peter Mertens Friday September 27, 2002 at 11:15 PM
mertens.peter@pi.be

Zaterdag zal de Paarsgroene Regering en haar Belgisch Leger miljoenen Euro's uitgeven om de atoombommen te beschermen die Bush & Co willen inzetten voor de verovering van hun nieuwe wereldorde.

Duizenden activisten verwacht tegen de illegale massavernietings-wapens van Bush in België

Het Belgisch leger, de politiediensten en de stad Peer nemen een nooit geziene batterij aan maatregelen voor de actie Bomspotting. Honderden politiemensen met helikopters worden ingezet en komt er een samenscholingsverbod in de straten rond de basis van Kleine Brogel. Kolonel Gerard Van Calenberge van het Belgisch Leger vindt dat "het moet gedaan zijn. Er is psychologische onrust ontstaan door de incidenten bij vorige acties… We hebben daarom een verdedigingsstrategie opgezet om te laten zien hoe goed beveiligd de basis is. Naast de 1.700 militairen op de basis komt er versterking van Leopoldsburg, andere basissen en een speciaal team para's. Die zijn in Kosovo-operaties getraind in de beheersing van manifestaties." (Gazet Van Antwerpen Online, 26 september 2002)

Volgens het Belgisch Leger zorgen de vredesinspecteurs voor "psychologische onrust', en niet die 10 atoombommen die opgestapeld liggen temidden van de pijnbomen en heide in de 11 ondergrondse ruimtes van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Volgens het Belgisch Leger "moet het gedaan zijn' met de vredesinspecties in ons land, en niet met de tien massavernietigings-bommen van het type B61, die samen goed zijn voor een explosiekracht van 1.700 kiloton TNT (trinitrotolueen), of 100 keer de vernietigingskracht van de bom die in 1945 boven Hiroshima werd afgeworpen. Volgens het Belgisch Leger bestaan de ‘incidenten' niet uit de onwettelijke opslag van kernkoppen, maar uit de vraag die te verwijderen. En daarom zullen onze dappere strijdkrachten dezelfde para's inzetten die in december 2000 tijdens een manifestatie twee Serviërs doodden in Leposavic (Kosovo).

Het Belgisch Leger, en haar politieke verantwoordelijke de Paarsgroene Regering, weigert dus vreedzame wapensinspecteurs en zal ze zelfs militair ontzetten. Bush wil voor heel wat minder redenen heel Irak platbombarderen. En net daar wringt het schoentje. Bush wil Irak namenlijk om heel andere redenen aanvallen*, desnoods met de atoomwapens uit Kleine Brogel. Die maken deel uit van het NAVO-arsenaal in Europa. Volgens deskundigen zou Duitsland 245 kernwapens op het grondgebied hebben liggen, Engeland 90, Turkije 75, Italië 40, Griekenland en Nederland elk 10. Zeker weten we dat niet, want terwijl Irak alles moet blootgeven mogen die reëel bestaande massavernietigingswapens nergens geïnspecteerd worden. Na de eerste golfoorlog heeft het Amerikaans Ministerie van Defensie ook aan kleinere atoomwapens gewerkt die diep in de grond kunnen doordringen om "geheime schuilkelders te treffen" . De Verenigde Staten willen daardoor ook het gebruik van atoomwapens ‘vereenvoudigen', om ze in te zetten tegen Irak, Iran, Noord-Korea, China, Libië en Syrië . Ook die nieuwe ‘mini-nukes' zijn mogelijk naar Kleine Brogel overgevlogen, maar zolang het Belgisch Leger elke inspectie verhindert weten we ook dat niet zeker.

Zaterdag zal de Paarsgroene Regering en haar Belgisch Leger miljoenen Euro's uitgeven om de atoombommen te beschermen die Bush & Co willen inzetten voor de verovering van hun nieuwe wereldorde. Het lijkt er sterk op dat ook het order om zaterdag elke inspectie van de basis in Kleine Brogel militair te verhinderen uit hogere Navo-kringen komt. Gelukkig laat de vredesbeweging zich niet intimideren: "Ze mogen daar zoveel politie en leger mobiliseren als ze willen. Dat is voor ons het probleem niet. Wat wij daar duidelijk proberen te maken is dat er een grote groep mensen tegen die kernwapens is. De tegenstand maakt op dat moment niet het verschil in de boodschap. Het toont enkel hoe moeilijk ze hebben om de boodschap te onderdrukken", zie Hans van het Forum vroeger al. (Laatste Bomspotting: interview. Mara, 4 september 2002, Indymedia Belgium). Reden te meer om te mobiliseren voor de vreedzame actie zaterdag.

------------------

* lees hierover: Verklaring Politiek Bureau PVDA, 27 september 2002. Irak: de volkeren van de wereld kunnen George W. Hitler stoppen. Online te lezen: http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAAEBBBFBABA&obid=15529

-------------------

Verplicht reserveren busticket voor Kleine Brogel !

Word zelf ook wapeninspecteur! Kom mee naar de bomspotting-actie tegen de massavernietigingswapens die opgeslagen liggen in Kleine Brogel.
Meer info en reservatie bustickets (dat moét!): http://www.bomspotting.be