arch/ive/ief (2000 - 2005)

racistische trambestuurders in Antwerpen
by Eric Friday September 27, 2002 at 04:57 PM

racistisch gedrag van Antwerpse trambestuurders : Meld het!!

Verschillende keren heb ik al opgemerkt dat allochtonen die gebruik maken van het openbaar vervoer in Antwerpen gediscrimineerd worden. Wanneer iemand achteraan de tram wil instappen wordt soms gewoon de deur niet geopend. En in sommige gevallen rijd de tram gewoon door...Blijkbaar ben je verplicht om vooraan in te stappen!!!! Natuurlijk heeft dit te maken met het feit dat de trambestuurder wil controleren of de betrokkene niet 'zwart' rijdt...
Het valt bovendien op dat er weinig of geen allochtone trambestuurders zijn in Antwerpen. Enkel de senioor komt blijkbaar in aanmerking voor dit beroep ??
Gezien het grote aantal Vlaamsblok-sympathisanten onder de Antwerpse bevolking valt het natuurlijk niet uit te sluiten dat ook personeelsleden van De Lijn of de NMBS zich schuldig maken aan discriminerend gedrag.

Indien je een duidelijk racistisch motief vermoedt is het van belang dat je nauwkeurig het tramnummer (zichtbaar onder de koplamp en op de zijkant van het voertuig), het tijdstip, de rijrichting en de tramlijn noteert. Als je
deze gegevens met een begeleidende brief bezorgt aan De Lijn Antwerpen(Grotehondstraat 58 - 2018 Antwerpen) kunnen zij intern uitzoeken of er reeds eerdere klachten waren over de betrokken chauffeur en indien nodig sancties treffen.
Met klachten over discriminerend gedrag van NMBS-personeel kan je je het beste wenden tot de stationschef zelf.

Meer info :
Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers vzw
H. Frère-Orbanlaan 570
9000 Gent
http://bttb.be
Tel. ++32 - 9 - 223 86 12
Fax ++32 - 9 - 233 97 29

Algemeen: info@bttb.be