arch/ive/ief (2000 - 2005)

Colombia-delegatie van syndicalisten terug thuis: "missie volbracht!"
by Pol De Vos Wednesday September 25, 2002 at 10:58 PM

"De Colombiaanse boeren hebben ons herhaaldelijk bedankt. Ze stelden dat de repressie van leger en politie zonder onze aanwezigheid nog vele malen erger zou zijn geweest".

Colombia-delegatie v...
colombiafgcqmg.jpg, image/jpeg, 625x279

"De Colombiaanse boeren hebben ons herhaaldelijk bedankt. Ze stelden dat de repressie van leger en politie zonder onze aanwezigheid nog vele malen erger zou zijn geweest". Dat waren de eerste woorden van Jacques Broekaert, verantwoordelijke van de Belgische vakbondsdelegatie die op vraag van Colombiaanse boerenorganisaties en vakbonden een internationale observatie verzekerden tijdens de nationale boerenmobilisaties vorige week.

Een dertigtal familieleden en vrienden was vanmiddag in Zaventem om de delegatie bij hun thuiskomst te verwelkomen. Jacques gaf ter plaatse tekst en uitleg: "We kunnen ons in België nauwelijks voorstellen hoe zwaar het leven in Colombia is voor boeren en arbeiders.Vor onze observatie waren we aanwezig in Las Marías, een klein plaatsje dichtbij Popoyàn, de hoofdstad van het departement Cauca. Hier kwamen 5000 boeren de straat op, van de 125.000 boeren die over heel Colombia aan het protest meededen. De boeren vertelden ons dat het leger dankzij onze aanwezigheid zeer beperkt was in haar repressie... Beperkt?! Hier vielen 25 gewonden, waarvan een vrouw met 3 politie-kogels in haar hoofd, verscheidene vermisten, een dode... De paramilitairen hadden de betogende boeren openlijk tot ‘militair doelwit uitgeroepen'.... Dat geeft een idee van hoe het eraan toe gaat in Colombia vandaag. Ja, het leger was erg verveeld met onze aanwezigheid. Ze wilden alle protest gewelddadig onderdrukken. Daarom werden wij aangehouden door de DAS, de geheime dienst van Colombia. Ze wilden ons het land uitzetten. Maar dank zij de internationale protesten, op gang gebracht door de solidariteitsorganisaties uit België en bvb door de Algemene Centrale van het ABVV, waren ze verplicht ons weer vrij te laten. Dik tegen hun zin."
De Verenigde Staten financieert sinds jaren een "Plan Colombia" om het volksverzet de kop in te drukken. De delegatie zag heel wat splinternieuwe militaire voertuigen. Zo pas werd ook een nieuwe reeks militaire transportvliegtuigen geleverd. Wapentuig van Uncle Sam, die zijn oliebelangen en politieke overheersing wil veilig stellen. Vroeger deed ze dat in naam van de ‘strijd tegen de drugsmaffia', vandaag hoort deze militaire interventie thuis onder de ‘strijd tegen het terrorisme'. Maar voor boeren en arbeiders blijft het resultaat hetzelfde.
Vandaag is Colombia een militaire dictatuur met een dun laagje democratische verf: In samenwerking met de VS wordt elke vorm van georganiseerd volksprotest de kop ingedrukt. Geen wonder dat het gewapend volksverzet elke dag aan aanhang wint. Het front tegen de imperialistische oorlog versterkt zich in alle continenten.

Op zaterdag 28 september om 20u in het Internationaal Centrum (lemonnierlaan 171, Brussel) geeft de delegatie tekst en uitleg over hun observatie-missie.