arch/ive/ief (2000 - 2005)

5.000 betogers tegen het WEF in Salzburg
by Els Deschoemacker Monday September 16, 2002 at 11:23 AM
lspmas@skynet.be

Op 15 september betoogden zo'n 5000 activisten tegen het Wereldeconomisch Forum. Dat was veel meer dan verwacht. Els Deschoemacker was erbij en brengt verslag uit.

Op zondag 15 september betoogden zo'n 5.000 voornamelijk jongeren tegen het Wereldeconomisch Forum. Volgens de politie waren er 4.000 betogers, de organisatoren spreken van 5 à 6.000. Nochtans verwachtten de organisatoren slechts zo'n 2000 deelnemers, nadat er vorig jaar 1500 betogers waren op een gelijkaardige betoging. De betoging was dus groter dan verwacht en dat ondanks het feit dat de mobilisatie eigenlijk vrij vroeg kwam, de scholen zijn pas opnieuw begonnen wat een grote campagne wat bemoeilijkte.

De betoging verliep vreedzaam in tegenstelling tot vorig jaar. Toen hakte de politie in op de verboden betoging. Nu was de politie bijzonder sterk aanwezig (3500 manschappen!).

Een probleem bij de betoging was de erg gebrekkige coördinatie, er was geen sociaal forum bvb om onderlinge afspraken te maken.

Opvallend was de aanwezigheid van een groep van de sociaal-democratische partij, die tijdelijk kunnen profiteren van een opgaande fase naar aanleiding van de val van de regering. Het is echter duidelijk dat die versterking slechts tijdelijk zal zijn, eens in de regering zullen de sociaal-democraten het rechtse beleid gewoon verderzetten.

Andere aanwezigen waren de NGO's, Attac, de Groenen kwamen zelfs per fiets en met ballonnen. Wij waren aanwezig met een groep van zo'n 35 militanten en hadden een goede interventie.

Naar het einde toe werd de sfeer op de betoging wel wat grimmiger, maar uiteindelijk bleef het rustig. 's Avonds was er nog een optreden, met o.a. Chumbawamba.