arch/ive/ief (2000 - 2005)

1.200 betogers eisen:"Gedaan met sluiten !"
by Raf Verbeke Monday September 09, 2002 at 01:36 PM
carineraf@hotmail.com 0497/23.07.60.

Tussen de 1.000 en de 1.500 betogers stapten zterdag op van het centrum van MEchelen naar de FCI-fabriek die met sluiten bedreigd wordt. Hun eis: " Gedaan met Sluiten !"

1.200 betogers eisen...
fci1.jpg, image/jpeg, 1024x768

Vast beraden en uitstekend knap georganiseerd, pakten de FCI werknemers (arbeiders, bedienden en kaderleden ) met hun 3 vakbonden uit in een nieuwe stap in hun strijd voor het behoud van hun onderneming. Van overal uit het Nederlandstalig landsgedteelte waren vakbonders en simpatisanten opgekomen. Opvallend waren de mensen van andere ICT bedrijven zoals ALCATEL. Opvallendste aanwezigen waren de collegas van FCI uit Den Bosch in Nederland. Met hun oranje FNV-bondgenoten T-Shirts toonden zij zeer concreet dat de strijd voor jobs vandaag een internationale strijd is. Heel opvallend waren de prachtig mooie T-shirts door het vakbondsfront van FCI gemaakt. Pikzwart met op de achterkant "Gedaan met sluiten !" en op de voorkant : " Samen, soms niet, soms wel, nu zeker ", een citaat uit een gedicht door een van de werk(st)ers van FCI gemaakt vlak na de aankondiging van de sluiting eind juni.
Het feest na de betoging was heel gezellig en vooral bedoeld om werk(st)ers en familie en simpatisanten dichter bijeen te brengen in afwachting van een nieuwe etappe die zich volgende week aandient. De externe doorlichter, met de veelzeggende naam Secreto, door de directie van FCI aangesteld onder vakbondsdruk zal dan samen met de Europese Ondernemingsraad zijn veslag over de leefbaarheidssituatie van FCI-MEchelen en Den Bosch bekend maken. Daarna zullen, in het kader van de wet Renault, alternatieven geformuleerd kunnen worden.

Over de inhoud van deze alternatieven lieten de delegees van FCI in de speeches na de betoging geen onduidelijkheid: " Gedaan met sluiten", spraken Rudy Sohier en Julien Cailloux de toehoorders toe," is ons thema. De directie heeft geen enkel oog voor de mensen hier. Wij zijn geen afval. In Philips, in Renault heeft men de mensen bedrogen. Hier zeggen wij "gedaan met sluiten !" en we menen het. Wij nemen hier onze verantwoordelijk op voor de jobs van de mensen. En we nemen die verantwoordelijk samen. Met de vakbonden. Laten wij onze energie bundelen."

Marc De Bock van ACV-metaal laakte de houding van de FCI-moederbedrijf AREVA." Ofwel zijn het snoeiers of wel duurbetaalde knoeiers". Hij pikte in op de schandaalsfeer die menig concern vandaag de dag overspoelt en wees op boekhoudige spitsvondigheden die gebruikt zijn bij de overename door FCI van het Amerikaanse Berg en waarbij veel geld betaald is bij de aankoop van "goodwill", hetgeen de werknemers vandaag moeten uitzweten.
Eddy Govaerts van PMB-Antwerpen noemde de sluiting een perverse uitwas van het economisch systeem en beloofde alle steun van de vakbond aan de werknemers. Maria Vindevogel van SABENA-Technics wees op het totale verlies van 17.OOO jobs door het faillisement van SABENA en lichte de klacht toe om de 30 miljard inleveringen uit het verleden terug te vorderen voor de rechtbank van de bestuurders van SABENA. Inge Vervotte ACV-transcom riep op tot ethisch ondernemerschap en tot solidariteit met FCI.
Raf Verbeke overhandigde aan de werk(st)ers in naam van ATTAC een beeltenis, gemaakt door de arbeiders van Carnoy in hun lange strijd tegen de afbouw van hun bedrijf.


Interessant was een dia-voorstelling die een virtuele rondleiding gaf van het bedrijf . Het oorspronkelijke plan van de arbeiders om een open deur dag te houden in het bedrijf zelf is immers op een njet gestoten vanwege de directie. Bemiddelingspogingen van het Mechelse stadsbestuur en burgemeester Somers, present in het publiek zaterdag, om deze open deurdag toch te laten doorlaan zijn mislukt.

Opvallend in toespraken en gesprekken was ook de kritiek op de zwakke steun die uitgaat van de wet Renault, gestemd na de sluiting van Renault.Of Somers deze boodschap heeft meegenomen is maar de vraag.

Een succes zonder meer ! Proficiat ! Het echte werk kan beginnen !

De FCI delegaties van Mechelen , Den BOsch en misschien die van Besançon zijn te gast op het atelier van de ATTAC-werkgroep "economische democratie" op het Belgisch Sociaal Forum op za 21 september om 9u 30u. aan de VUB. De werkgroep heeft zich voorgenoemen om de prachtige FCI-T-shirts aldaar te verkopen. Wie wil helpen om deze mensen op deze manier te steunen kan altijd kontakt opnemen.