arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nationale klachtendag: kernwapens voor de rechter
by Forum voor Vredesactiies, Voor Moeder Aarde Saturday September 07, 2002 at 12:41 PM
bomspotting@vredesactie.be 03 281 68 39 Patriottenstraat 27, 2600 Berchem

Op zaterdag 7 september organiseren het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw een nationale klachtendag tegen de aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel. Op meer dan 20 plaatsen in het land stappen mensen naar hun politiekantoor om klacht neer te leggen tegen de Belgische regering wegens het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.


Updat 7 september, 11u.
Sinds 9u vanochtend stappen overal in het land mensen naar hun politiekantoor om klacht neer te leggen tegen de Belgische regering wegens het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. In Dendermonde diende o.a. parlementslid Ferdy Willems ( Agalev) klacht in, in Geel staan de mensen nog volop in de rij voor het politiekantoor. Vlaams parlementslid Kris Van Dijck (NVA) en ook de burgemeester van Geel Frans Peeters (CD&V) dienden in Geel klacht in tegen de kernwapens op de militaire basis van Kleine Brogel. In Genk heeft parlementslid Peter Vanhoutte (Agalev) samen met andere genkenaren klacht neergelegd.Ook in Vilvoorde, Ninove en Malle (in gezelschap van parlementslid Leen Laenens), Diksmuide en Veurne trekken deze voormiddag tientallen mensen naar het politiekantoor om gehoor te geven aan de oproep van het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde.
Deze namiddag worden nog massaal klachten neergelegd in Gent, Brussel, Antwerpen, Brugge, Damme, Hasselt, Knokke-Heist, Leuven, Luik, Mechelen, Oostende, ...


Het paraat houden van kernwapens op Kleine Brogel komt neer op de voorbereiding van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Met deze klacht geven we een signaal aan de rechterlijke macht dat het hun taak is hiertegen op te treden. Het is juist door hun jarenlange weigering deze misdrijven te stoppen dat we genoodzaakt worden dit zelf te doen met de volgende Bomspotting-actie op 5 oktober.

De plaatsing van kernwapens op Kleine Brogel komt neer op het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Gezien kernwapens nooit ingezet kunnen worden zonder de elementaire regels van het oorlogsrecht te schenden is het gebruik van kernwapens een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de mensheid. Het Internationaal Gerechtshof heeft in zijn uitspraak van 8 juli 1996 de fundamentele regels van het oorlogsrecht aangeduid die van toepassing zijn op kernwapens. Ten eerste dat onderscheid moet gemaakt worden tussen oorlogsvoerenden en burgers en dat bijgevolg nooit gebruik mag gemaakt worden van wapens die niet in staat zijn onderscheid te maken. Ten tweede is het verboden onnodig lijden toe te brengen aan oorlogsvoerenden en mogen bijgevolg geen wapens gebruikt worden die dergelijk onnodig lijden toebrengen.
De Belgische wet op de ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht stelt ook voorbereidingsdaden strafbaar, zoals 'het onder zich houden van een voorwerp bestemd voor een dergelijk misdrijf of dat het plegen ervan vergemakkelijkt'.
Bijgevolg is de Belgische defensiepolitiek een criminele politiek. De discussie over kernwapens is niet enkel een politiek probleem, maar ook een juridisch.

Deze klachtendag is een onderdeel van de campagne ‘Van Bomspotting naar Bomstopping'. Deze campagne is een initiatief van het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw. Reeds herhaalde malen zijn klachten neergelegd die zonder gevolg geseponeerd zijn. Met deze massale klacht willen we nogmaals de rechterlijke macht wijzen op zijn verantwoordelijkheid om de regering binnen de grenzen van de wet te laten lopen. Het is de laksheid van de rechterlijke macht die ons noodzaakt zelf op te treden. Dit doen we door op 5 oktober naar Kleine Brogel te gaan en daar zelf het misdrijf trachten te stoppen.

Vanuit heel het land, Vlaanderen, Brussel en Wallonië worden er op zaterdag 5 oktober bussen ingelegd naar Kleine Brogel. Regionale bomspotting-groepen bereiden de actie mee voor. We stappen zonder toestemming op het militaire domein waar illegale kernwapens liggen en bezetten de basis. Breng uw boterhammen mee want we zetten ons neer en picknikken. Zolang wij de basis bezetten kan geen enkel vliegtuig opstijgen en kan België z'n misdrijf niet voortzetten. We overtreden bewust de Belgische wet met de bedoeling om kernwapens voor de rechtbank te brengen. Strikt geweldloos uiteraard, maar niet minder vastberaden. We staan immers recht in onze schoenen: het internationaal recht gebiedt ons in te grijpen waar misdaden tegen de mensheid worden voorbereid en we zijn bereid ons te verantwoorden voor een assisenjury. Wie op 5 oktober niet OP de basis wil stappen, kan ROND het militaire domein stappen, fietsen, lopen,… picknikken.