arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging tegen Top Johannesburg
by denjo Tuesday September 03, 2002 at 02:20 PM
02/3456181 www/lsp-mas.be

Johannesburg Earth Summit : Duizenden betogers ondanks sabotage en repressie van ANC-regering

Op zaterdag 31 augustus betoogden antiglobalisten samen met duizenden arbeiders, werklozen en landlozen vanuit het arme stadsdeel Alexandra net buiten Johannesburg naar de 'Top van de aarde' dat gehouden wordt in het rijke exclusieve stadsdeel Sandton.

Weizmann Hamilton van de Democratic Socialist Movement in Zuid Afrika : "Er kon geen scherper contrast gemaakt worden dan dit tussen de levenscondities in Sandton en die in Alexandra. Sandton is het rijkste stadscentrum van het Afrikaanse continent terwijl Alexandra één van de armste twonships van het land is. De omstandigheden in Alexandra doen eerder denken aan een Palestijns vluchtelingenkamp met mensen die er opeengehoopt leven in een situatie van massale werkloosheid, armoede, afgesloten electriciteit en water,...

"Aanvankelijk weigerde de regering van het African National Congress (ANC) toelating te geven om te betogen. Er werd tot de betoging opgeroepen door het 'United Social movement' (USM - verenigde sociale beweging) waarin o.a. het anti-privatiseringsforum (waar de DSM deel van uitmaakt) vertegenwoordigd is, net zoals de beweging van landlozen, de Via Campesina (een internationale beweging van boeren).

"De regering had schrik dat ze zouden geconfronteerd worden met een massale betoging en daarom beslisten ze twee taktieken te volgen. Enerzijds organiseerden ze hun eigen betoging samen met COSATU (de vakbondsfederatie) op dezelfde dag en vanuit dezelfde township. Anderzijds werd de beslissing aanvankelijk genomen om de USM betoging geen toelating te geven.

"Maar een week voor de eigenlijke betoging werd een betoging van antiglobalisten van de Witts universiteit naar het centrale politiekantoor in Johannesburg (op het Thabo Mbeki-plein) hardhandig aangepakt door de politie. Onder de betogers waren er gekende antiglobalisten zoals Naomi Klein (auteur van 'No Logo').

"Dit bezorgde de regering heel wat problemen omdat er verdeeldheid was binnen het ANC waar protest kwam tegen een optreden van de overheid dat doet denken aan het oude apartheidsregime. Als gevolg van deze discussie werd de betoging van 31 augustus enkele dagen op voorhand uiteindelijk toch toegelaten.

"Er waren zo'n 10.000 - 12.000 betogers wat gezien de houding van de overheid (het aanvankelijke verbod en de openlijke sabotage) een enorm succes betekent.

"Een deel van de overheidsstrategie was om aan te dringen op een bijzonder lang parkoers voor de betoging (tussen de 12 en de 15 kilometer!) in de hoop dat de betogers onderweg zouden afhaken omwille van uitputting, honger en dorst. Er was ook een nooit geziene machtsontplooiing langs het parkoers met zowel het leger als de politie die gewapend met machinegewerren, granaten, overvalwagens,... in vol ornaat present waren.

"De overheid probeerde ook de betogers af te schrikken door constant met helicopters boven de betoging te cirkelen. Bij de meeting aan het einde van de betoging bleven ze opzettelijk boven het podium hangen om de toespraken te verstoren.

"De regering besliste om een vertegenwoordiger van de president naar de betogers te sturen om hun eisenplatform in ontvangst te nemen. Ze stuurden Essop Pahad, een voormalig lid van het centraal comité van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij (SACP) die recent uit zijn functie gezet werd door het congres van de partij. Dankzij de interventie van DSM-leden, waaronder de studenten van de Socialist Student's Movement in de Witts universiteit, werd het Pahad niet toegestaan om te spreken vanop het podium (op TV werd getoond hoe onze leden hem oplegden om van het podium weg te gaan). Een zondagsblad toonde een foto van Pahad met als titel "Voetsek" (wat betekent: "ga weg" of "rot op").

"In tegenstelling tot deze betoging werd de betoging die door de regering werd georganiseerd en waar Mbeki een toespraak hield een flop. De media had het over 3.000 betogers. Op een opportunistische en hypocriete wijze viel Mbeki (wiens ANC regering een kapitalistisch beleid van privatiseringen en besparingen voert) de 'globale apartheid' tussen rijk en arm aan...

"Wat enorm opvallend was, was de enorme haat die er onder brede lagen leeft tegenover Mbeki en zijn beleid.

"De avond voor de betoging was er ook een pro-Palestijnse meeting in Johannesburg waarop 1.000 mensen aanwezig waren. Sprkers van de Socialist Students in KwaZulu Natal kregen werden enorm goed onthaald. Ze kregen een staande ovatie toen ze de vlag van de Socialist Student Movement (SSM) bovenhaalden."

Weizemann Hamilton
Johannesburg