arch/ive/ief (2000 - 2005)

Partner van Oxfam-Wereldwinkels is tegen wapenverkoop aan Nepal
by Oxfam-Wereldwinkels Tuesday August 27, 2002 at 04:47 PM
ben.schokkaert@oww.be 09/218.88.62

"Verkoop geen wapens aan mijn land." Dat stelt Teeka Bhattarai, de directeur van Seacow, de Nepalese ngo bij wie Oxfam-Wereldwinkels kruidenthee aankoopt.

"Verkoop geen wapens aan mijn land." Dat stelt Teeka Bhattarai, de directeur van Seacow, de Nepalese ngo bij wie Oxfam-Wereldwinkels kruidenthee aankoopt. Oxfam-Wereldwinkels is, samen met Econepal, een van de weinige Belgische ngo's die actief is in het Himalaya-land. "En zeker niet nu", zegt Bhattarai. "De regering van Sher Bahadur Deuba en de Maoïstische rebellen van People's Liberation Army (PLA) zijn bereid nieuwe onderhandelingen te starten. De levering van 5.500 wapens aan de Nepalese regering dreigt dit positieve klimaat te verstoren."
De kruiden voor de thee van Oxfam-Wereldwinkels worden geplukt en gedroogd door de Chepang, een gemarginaliseerd inheems volk. Noch Seacow, noch de Chepang hebben banden met de PLA. Maar de activiteiten van de guerrilla bemoeilijken wel hun werking. "Het wordt alsmaar moeilijker om de thee bij de producenten op te halen", zegt Bhattarai. "Steeds meer maoïstische rebellen zoeken hun toevlucht in het Chepang-gebied. Ze plegen er gewelddaden en terroristische acties. De rebellen worden door het leger uit andere streken naar de Chepang verdreven."
Teeka Bhattarai is ook kritisch voor de regering. "Ze is wel democratisch verkozen, maar corrupt. Ze rekruteert enkel uit de bovenklasse en heeft helemaal geen vat op het leger. Dat staat onder leiding van de koning. En die is dan weer onder verdachte omstandigheden aan de macht gekomen, na de moord op zijn broer en enkele andere familieleden." Bhattarai citeert rapporten van Amnesty International om er op te wijzen dat de reputatie van het leger niet al te proper is.
De meeste Nepalese ngo's delen het standpunt van Seacow. Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt het pleidooi tegen de levering van FN-wapens: aan een land dat in burgeroorlog is en aan een leger dat de mensenrechten schendt, lever je geen wapens.