arch/ive/ief (2000 - 2005)

Georges Habash ( PFLP) over de ‘hervorming' van de Palestijnse Autoriteit
by Center for Palestinian Return Tuesday August 20, 2002 at 12:18 PM

Vorige zondag ‘onthulde' de Israëlische krant Haaretz dat de voormalige schatbewaarder van de PLO Yasser Arafat van corruptie beschuldigde. Daags nadien ontkende de man dat weer. Dit is blijkbaar een zoveelste bocht in de Israëlisch-Amerikaanse campagne voor een ‘hervorming' van de Palestijnse Autoriteit. In een indringend interview antwoordt Georges Habash, de leider van het Palestijns Volksbevrijdingsfront (FPLP) op vragen over een ‘hervorming' van de Palestijnse Autoriteit.


Onder internationale druk kondigde de Palestijnse regering een 'hervorming' aan. Er vielen al namen van nieuwe ministers terwijl de Israëlische tanks nog steeds Palestijnse steden binnenvielen en er dood en vernieling zaaiden.
George Habash. Die politieke hervorming is een brede Palestijnse nationale eis, gesteund door alle nationale krachten. () Maar de hervormingen die de Palestijnse Autoriteit nu voorstelt, zijn het resultaat van de Amerikaans-Europees-Israëlische en officiële Arabische druk om tegemoet te komen aan de Israëlisch-Amerikaanse veiligheidsobjectieven. Die willen een Palestijns regime dat (...) de belangen van Amerika en Israël dient. Hun eerste opdracht is de Palestijnse patriottische oppositie onderdrukken en een eind maken aan de intifada en alle vormen van gewapend Palestijns nationaal verzet van de patriottische, democratische en islamitische militante organisaties.

Niet één Palestijn of Arabier gelooft in de oprechtheid van de tranen van Amerikanen, Europeanen en Israëli's over het gebrek aan democratie in Palestina, over de autoritaire praktijken van de Palestijnse veiligheidsdiensten of over de toenemende corruptie in de instellingen van de Palestijnse Autoriteit. Om hun eigen belangen te verzekeren, duwen ze de derdewereldlanden steeds dieper in de terreur, onderdrukking en corruptie en ontzeggen ze de mensen de meest elementaire democratische rechten en mensenrechten.

Toch moeten we geen moment aarzelen om al onze kracht in te zetten voor de hervorming, een echte, radicale hervorming, uitgevoerd op een eerlijke, vrije en democratische basis. Het moet een hervorming zijn die zowel de instellingen van de Palestijnse Autoriteit en van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) als de gemeentebesturen en de dorpsraden omvat, maar ook de vakbonden en de volks- en beroepsverenigingen. We moeten een eind maken aan alle autoritaire praktijken en alleenheerschappij die niemand verantwoording verschuldigd is, er moeten transparante instellingen komen, gebaseerd op evenredige vertegenwoordiging. Die hervormingen en verkiezingen moeten plaatsvinden in gunstige omstandigheden ­ ver van de voorwaarden van de Oslo-akkoorden en de rechtstreekse of onrechtstreekse invloed van de bezetting. Ze moeten plaatsvinden binnen het kader van een nieuw, eigentijds kiessysteem.

Het is cruciaal de krachten van alle patriottische, democratische en islamitische strijdkrachten en van alle Palestijnse burgerlijke krachten, groepen en instellingen te coördineren om te verzekeren dat democratische verkiezingen ook tot echte hervormingen zouden leiden. En om omstandigheden te creëren waarin de Palestijnse massa's al hun creativiteit kunnen ontplooien in hun strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid en om hun ontvreemde rechten terug te winnen.

Volledige interview op: