arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bike10 toer
by bike10 Wednesday August 14, 2002 at 05:21 PM
janssensliesbeth@hotmail.com

verslag bike 10 toer

Op de 14de dag van de Bike 10 toer nemen we eindelijk eens de tijd voor een verslagje. Omdat de Verenigde Naties eind augustus hun beruchte ´world summit on sustainable development´ houden, zijn wij hier met 200 in Göttingen samen gekomen vanuit alle Europese windstreken. Van deze VN top in Johannesburg verwachten we niet veel. De voorbereidende vergaderingen (´prepcoms´) hebben dat duidelijk gemaakt. Bovendien is het hele duurzame ontwikkelingsproces, te vertekken vanaf Rio, nauwelijks meer dan een flop geweest.

In dit verslag zouden we liefst wat vertellen over onze actiefietstocht. Als je meer inhoudelijke informatie wilt, kan je terecht op http://www.jnm.be of http://www.jma.org/fietstocht.
Gisteren zijn we in contact gekomen met een lokale actiegroep die protesteert tegen de gehele vernietiging van hun regio. Wal mart , een Amerikaanse multinational, wil zijn supermarktketen uitbreiden. En het midden van Europa, Göttingen, leek hen wel geschikt voor een mega distributiecentre. 75 voetbalvelden groot, voorlopig zonder de nodige vergunningen. Daarbij hoort natuurlijk een prachtige grote autostrade. Die zijn ze nu al aan het bouwen. Alleen jammer dat veel natuur en kleine dorpjes daarvoor moeten wijken. Dit is voor ons een mooie gelegenheid om lokale initiatieven te linken met de world summit van de VN. Voor ons is dit project volledig tegengesteld aan duurzame ontwikkeling.
Vanavond gaan we dus op de werf picknicken en de boel ´versieren´.

Petra en Liesbeth

http://www.jnm.be
.