arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wat is Raaf?
by Gene Genderbend Wednesday August 14, 2002 at 12:34 PM

Eén van de organisatoren voor de zomermeeting van activisten, eind deze maand en begin september, is Raaf. Een voorstelling door een Wildgroei-lid..

Het Antwerps anarchistisch forum Raaf wil bewuste anarchisten samenbrengen in een hechte beweging, informatie verspreiden, mobiliseren en steun geven aan actiegroepen. Voornaamste criterium voor lidmaatschap lijkt het anti-autoritaire, maar het is ook de bedoeling doordacht, doelgericht en gestructureerd te werken, actie te voeren en te leven. Op manieren die anarchistisch zijn: basisdemocratisch, sociaal bewogen, zonder verborgen agenda's, …

RAAF sensibiliseert rond thema's zoals mensenrechten, politiek, milieu, Noord/Zuid, vrede, dierenrechten, alternatieve economie, consumptie, vluchtelingen, … Het schakelt zich daarmee impliciet in in de werelwijde beweging van andersglobalisten, die met bekende figuren als Noam Chomsky en José Bové en allerlei libertaire groepen, maar meer nog organisatieprincipes, duidelijk allerlei anarchistische invloeden heeft ondergaan. Niet in het minst in landen als de Verenigde Staten en Zweden. Raaf was niet toevallig al erg actief tijdens de Belgische Eurotoppen.

Raven vond je terug op de VAKA Gelijke Kansen mars, hielpen mee met kraken en werkten in vluchtelingenorganisaties, schrijven teksten voor anarchistische media als De Nar, nemen deel aan internationale trainingsweekends en conferenties en helpen mee in volxkeukens elders.

Binnen Raaf is er vooral plaats voor het werken aan informatie en economie in zelfbeheer. Men poogt mee de veelomvattende macht van massamedia te doorbreken door het opzetten van studiebijeenkomsten, infostands, een bibliotheek etc. Een recente kraak van een voormalig douanegebouw in het centrum van Antwerpen paste ook in dat opzet. Na een dreiging met juridische stappen werd dit gebouw na een maand vrijwillig verlaten.
Raven willen de almacht van de multinationals in de informaticawereld breken door het opzetten van ANSII. ANSII is een plaats waar Raven mensen duidelijk willen maken dat je voor weinig geld en met open source software en freeware even goed kan internetten en computeren.
Een VOKO (voedselkollektief) maakt biologische voeding al heel wat meer betaalbaar en zorgt voor een vaste afname bij bioboeren zodat die makkelijker kunnen investeren en groeien en kadert in de pogingen economie in zelfbeheer te ondersteunen en promoten.
Een eerste poging om dit alles in de praktijk te brengen mislukte na het verlies van het kraakpand.

Op het eind van deze maand organiseert Raaf mee een zomermeeting voor activisten. Het is de bedoeling hiermee de Belgische sociale bewegingen te versterken. In de eerste plaats diegene die basisdemocratisch werken.
Meer info hierover vind je op de site van Wildgroei.

Kijk ook eens op http://www.raaf.be