arch/ive/ief (2000 - 2005)

De wereld volgens LPF
by - Barry Smit Monday August 05, 2002 at 09:29 PM

Een rechter die vrijwilliger is geweest bij Vluchtelingenwerk is een linkse extremist en niet geschikt om recht te spreken in de zaak tegen Volkert van der G. Deze verdachte is immers milieu-activist, en dus lid van dezelfde "linkse kerk" als de rechter. Dat moet wel, want welk fatsoenlijk rechts mens neemt het nou op voor vluchtelingen of voor het milieu?

Het is de logica van demagogenleider Ferry Hoogendijk en zijn reactionaire kornuiten. Het is een verbijsterende gedachtegang waar ik hard om zou lachen, ware het niet dat zij die deze onzin debiteren macht en invloed hebben.

De krankzinnige redenaties van deze vertegenwoordigers van "de nieuwe politiek" zijn niet dun gezaaid. Met het vertrek van Janmaat dachten ik dat het tijdperk van de politieke komedie was afgesloten. Vergeleken bij de doorlopende voorstelling van de LPF lijken de optredens van de kwijlende oppergermaan in retrospectie echter nog redelijk intelligent.

Voor wie dit een overdrijving lijkt, heb ik enkele fraaie staaltjes van het nieuwe politiek redeneren verzameld:

- Al Qa' ida zit volgens LPF-parlementariër Jim Janssen van Raay achter de moord op Pim Fortuyn en zal Volkert van der G. binnenkort op ingenieuze wijze worden bevrijdt. De dader is gelijkertijd vooral opgestookt door Marcel van Dam, Ad Melkert, Paul Rosenmüller en andere leden van de "linkse kerk der politiek correcte regenten".

- Als Pim Fortuyn een taart in zijn gezicht krijgt - een taart waar overigens geen uitwerpselen van enig soort inzaten - is het een schandalige aanval op zijn persoonlijk veiligheid en integriteit, zo verklaarde het toenmalige enfant terrible van het establishment. Dat Fortuyn zei dat Borst in Nederland meer slachtoffers maakte dan Bin Laden, moest worden beschouwd als een redelijke vergelijking en getuigend van het fatsoen dat hij met zijn partij nastreefde.

- Als het economisch tegen zit en je eigenlijk geen geld kunt uitgeven, en ministeries pas mogen uitgeven nadat ze gereorganiseerd zijn, geef je in een handomdraai miljarden uit aan 84 gevechtsvliegtuigen. Dat Pim Fortuyn daar vooralsnog tegen was, is voor geen van de LPF-parlementariërs aanleiding om tegen te stemmen. Pim zou het zo gewild hebben?

- Als je de veiligheid op straat wilt bevorderen, stop je met het subsidiëren van stadswachten, toezichthouders en buurtwerkers. Bovendien krijgt de politie niet het nodige budget om de gewenste verbeteringen uit te voeren.

- Als je de zorg wilt verbeteren, de werkdruk in die sector wilt terugdringen zodat het verplegend personeel ook weer eens een praatje met de patiënt kan maken, eis je een grotere efficiëntie en schrap je de gesubsidieerde banen van ondersteunend personeel.

- De belangrijkste kwalificaties voor een Minister van Emancipatie- en Gezinszaken lijken dat zij vrouw is en dat ze afkomstig is uit een gezin. Je zegt de emancipatie serieus te nemen, benoemt een ongekwalificeerde huisvrouw op de post en neemt verder zo min mogelijk vrouwen in het kabinet op. Dit waarschijnlijk met Pim's credo in gedachten: "Mens, ga toch koken, da's veel beter…"

- Het is normaal dat een ministers het regeerakkoord ondermijnt waar hij enkele dagen eerder zijn handtekening onder heeft geplaatst. Als je de krant hebt gelezen, moet je natuurlijk ter plekke van mening kunnen veranderen. De minister spreekt (per definitie) namens het hele kabinet, maar dat lijkt opeens niet meer te gelden. Of gaan we dit gedogen, Jan Peter?

- De gerechtelijke macht moet ontlast worden, dus gaan we mensen die hun land ontvluchten omdat daar geen redelijke toekomst is, tot crimineel bestempelen. Dat zij hier voor minimale loontjes kranten bezorgen, kantoren en villa's schoonhouden, bollen pellen en de asperges steken, is reden om hen op te pakken, vast te zetten en te veroordelen. Goed voor het verstopte gerechtelijk apparaat en het cellentekort.

- De dienst die de mammoettaak krijgt om binnenkomende vluchtelingen te begeleiden en efficiënter door het asielproces te voeren, krijgt 90% minder budget. Met minder middelen is het sneller en beter werken, lijkt het credo.

- Alle Nederlanders moeten trots zijn op dit land en op onze cultuur. Deze cultuur is superieur en een van de meest waardevolle schatten die wij hebben, aldus Pim. Dus gaan we radicaal korten op alle instellingen die met behulp van subsidies en gesubsidieerde banen onze cultuur ontwikkelen, uitdragen en conserveren voor het nageslacht.

- De scheiding der machten geldt uiteraard voor iedereen, maar in het geval van de LPF, waarvan de leider is vermoord, ligt dat anders, aldus parlementariër Joost Eerdmans. Daarom mag de partij zich inmengen in de keuze van de rechter en bemoeit het zich met de ontwikkeling van het onderzoek. Misschien willen de heren ook nog bepalen waar hij straks vast komt te zitten, hoe zijn cel moet worden ingericht en wat zijn advocaat wel en niet mag zeggen?


Dit wordt een bizarre parlementaire periode. Ik kijk in ieder geval met spanning uit naar de eerste aflevering van Zendtijd voor Politieke Partijen. Het zal mij benieuwen hoe groot het borstbeeld van Pim zal zijn dat Mat op zijn bureau heeft staan. En wat denkt u, zullen de hondjes meedoen?

Amsterdam, 05-08-2002