arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wildgroei neemt initiatief voor zomermeeting
by Gene Genderbend Monday August 05, 2002 at 01:43 PM

Werkgroep Wildgroei heeft het initiatief genomen om een zomermeeting voor activisten te organiseren. Daarbij heeft het te steun gekregen van talrijke mensen en andere groepen. De komende weken stellen we het initiatief, de workshopgevers en de organisatoren voor.

Actiegroep Wildgroei, RAAF en Voor Moeder Aarde organiseren tijdens de laatste week van augustus een zomermeeting voor mensen die (willen) bezig zijn met directe geweldloze actie. Bedoeling is om zo een gelegenheid aan te bieden voor praktische, inhoudelijke en gezellige uitwisseling tussen Belgische activisten.
Meer info hierover vind je op de site van Wildgroei.


VOORLOPIGE LIJST + TIMING WORKSHOPS (definitieve versie vanaf 15 augustus op http://www.wildgroei.be):

donderdagavond 29 augustus:
klimtechnieken - Lappersfront (Brugge)

vrijdag 30 augustus
Acties voor vluchtelingen - VAK (Vluchtelingen Aktie Komitee)
Blokkade technieken - Voor Moeder Aarde
Juridische info - Forum voor Vredesaktie
Financieel aktivisme - Netwerk
Dierenbevrijding - Stijn Van Handsaeme

zaterdag 31 augustus:
Media Activisme - (Indy)Media
Waarom direkte akties - een strategie voor direkte aktiegroepen (discussie) - (Milieuwerkgroep JNM/Wildgroei)
beslissen met consensus en basisdemocratische overlegmethodes - Voor Moeder Aarde
Klim- en andere bosachtige techieken - Lappersfront (Brugge)
Adbusters -Adbusters (Zweden)
workshop straattheater- Rona (UK)
Kraken als actiemiddel- Kristel
direkte aktie tegen genetiche manipulatie - aktiegroep CAGE (Walloniƫ)

workshops nog ONDER VOORBEHOUD:

info over de Europese instellingen
steun voor gevangenen- Anarchist Black Cross
Lokaal aktievoeren- vzw 't Uilekot
communalisme & decentralisatie van de macht - groepering Noorwegen

Het is een open programma, er is tijd en ruimte voorzien voor mensen die op het weekend zelf spontaan een bijkomende workshop willen geven.


De komende weken zal ik een voorstelling geven van de mensen en groepen die mee dit weekend tot stand laten komen. We beginnen met Werkgroep Wildgroei.


Acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, ludiek protesteren tegen nieuwe wegen en andere infrastructuurwerken, samen bestuderen wat een socialere en meer ecologische samenleving in de weg staat, acties voeren tegen de economische gang van zaken die zorgt voor grondige klimaatsveranderanderingen. Dat is wat Wildgroei tijdens de drie en half jaar van haar bestaan al heeft gedaan.

Wildgroei is ontevreden met de economische gang van zaken : een voortdurende, ongebreidelde groei met de daarbij horende havenuitbreidingen, nieuwe wegen en industrieterreinen, luchthavens,. Het maakt dat duidelijk met geweldloze en directe actie. De besluitvorming gebeurt op basisdemocratische wijze.
De vereniging is begonnen met te werken rond de kwestie Doel : de havenuitbreiding en de bedreigende verdwijning van het dorp Doel. In Doel pakte het ooit graafmachines, bulldozers en vrachtwagens in op de werf van het Deurganckdok. Onder het motto "Inpakken en wegwezen!" omhulden ze de boel met krimpfolie.

Later werd er uitgebreid campagne gevoerd tegen "de geplande sluiting van de kleine Ring rond de stad Antwerpen". Deze uitbreiding van de weg zou nog meer auto's naar de Antwerpse binnenstad lokken, waar de verkeersoverlast nu al enorme proporties aanneemt. Ook organiseerde men een actiekamp in de Gentse kanaalzone, nog een manier om de wildgroei van vervoersinfrastructuur tegen te gaan. Minder rechtstreeks was ook de campagne rond de drastische klimaatsveranderingen daarop toegespitst, waarmee men zich inschakelde in het internatioaal protest ertegen, o.a. tijdens een klimaattop in Den Haag.