arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteit met de anarchisten van Usak!
by Anarchist Black Cross - Gent Wednesday July 24, 2002 at 09:19 AM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Op 1 december 2001 werden in Usak, Turkije 5 anarchisten gearresteerd en beschuldigd deel uit te maken van een "illegale terroristische organisatie". Op 25 Juli verschijnen ze weer voor de rechter.

Solidariteit met de anarchisten van Usak!
door ABC Ankara

Op 1 december 2001 vond in Usak, Turkije, een bijeenkomst plaats georganiseerd door het Usak arbeidsplatform genaamd 'Bijeenkomst tegen de economische crisis'. Gedurende deze bijeenkomst werden M.Ozgur Kucuktekin, S.Serkan Kazak en Onur Ayaz door de politie gearresteerd en meegenomen op beschuldiging van het uitdelen van een pamflet getiteld "Nee tegen oorlog en kapitalisme" en ondertekend door de Usak Anarsist Otonomu (Usak Autonome Anarchisten). Daarnaast werden ze ook beschuldigd van het spuiten van enkele leuzen. Later werden ook Rahmi Tiril en A.Serkan Tomar gearresteerd. Na twee dagen van psychologische en psychische terreur werden de vijf anarchisten gedwongen een verklaring, geschreven door de politie en met de bewering van 'illegale terroristische organisatie', te ondertekenen.

Op grond van deze verklaring en op last van de openbare aanklager werden de vijf anarchisten voor de DGM (Staatsveiligheidsrechtbank)gebracht. Op 3 december besloot de rechtbank van Usak dat de vijf in verzekering moesten worden gesteld en werden ze overgeplaatst naar een E-type gevangenis. De eerste vijfentwintig dagen bracht het vijftal door in eenpersoonscellen. Na twee maanden werden ze overgeplaatst naar de Izmir Kiriklar F-type bajes.Tijdens de eerste zitting (13 februari 2002) beschuldigde de Openbaar Aanklager de vijf anarchisten van het opzetten van een terroristische organisatie zoals omschreven in Wet 3713 artikel 7/1. De rechter besloot A. Serkan Tomar vrij te laten maar verlengde de voorlopige hechtenis van de andere vier. Dit gebeurde na beschuldigd te zijn van het verlenen van hulp aan de 'zogenaamde' illegale terroristische organisatie Anarsist Genclik Federasyonu-Anarchistische Jeugd Federatie (AGF-AJF). Ditmaal op grond van Wet 3717 artikel 7/2.
Op 3 april vond in de Izmir DGM-SS de tweede zitting plaats. Hierbij waren o.a. verslaggevers van verschillende kranten en periodieken (Radikal, Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Asir, Kara Mecmua), waarnemers van diverse NGO's (Kesk, Disk, Izmir War Resisters Association, IHD) en een twintigtal advocaten van het Izmir Lawyers Association aanwezig. Tayfun Gonul, die er van wordt beschuldigd de "leider" van de Turkse anarchisten te zijn, trad in de zaak op als getuige van de verdediging. Hij verklaarde; "Gedurende jaren heb ik artikelen geschreven over de anarchistische filosofie voor diverse kranten en periodieken. Deze jonge mensen ken ik niet. Ik ben nog nooit op de hoogte gebracht van het bestaan van een illegale organisatie genaamd AGF. Anarchisme is een idee, een filosofie en het wordt verdedigd door verschillende denkers sinds jaren, en het is nog nooit het onderwerp geweest van zo'n beschuldiging. Anarchisme is een libertair idee dat centralisme verwerpt. Het verwerpt een illegale organisatie die verbonden is met een centrale autoriteit. Anarchisten hebben geen terroristische acties georganiseerd in Turkije. Als een geheel van ideeën is het tegen terrorisme." Na de verdediging door de advocaten werden de gevangenen vrijgelaten en werd de zaak uitgesteld tot 23 Mei.
Gedurende de derde procesdag op 23 mei definieerde de openbaar aanklager anarchisme als een doctrine die als doel had de afschaffing van de staat, overheid, privé bezit, familie, religie en alle organisaties, constituties en structuren. Volgens de openbaar aanklager hadden mensen zich georganiseerd in de Anarchistische Jeugd Federatie (AGF-AYF)om deze doelstelling te realiseren. Verder was de openbaar aanklager van mening dat de acties van de Usak Autonome Anarchisten moeten worden uitgelegd als het ondersteunen van AGF-AYF en anarchisten. De aanklager oordeelde dan ook dat de verdachten, behalve A. Serkan Tomar voor wie hij vrijspraak eiste, veroordeeld moeten worden op grond van Wet 3713 artikel 7/2 en 36 en 40 van de Turkse Strafwet. De zaak werd uitgesteld tot 25 juli 2002.

Nochtans zijn er geen oproepen gedaan voor terrorisme of geweld, noch in het pamflet noch in de gespoten graffiti. Daarenboven, in een "inlichtingenrapport" opgesteld door de Turkse geheime dienst, en dat ook aan de rechtbank werd overhandigd, staat dat er in Turkije geen gewapende of gewelddadige acties zijn georganiseerd door anarchisten. In hetzelfde rapport staat ook dat er geen bewijs of aanwijzing is dat er gewelddadige of terroristische acties plaats hebben gevonden die aan de zogenaamde AGF-AYF gerelateerd kunnen worden. Ook zijn er geen acties onder deze naam opgeëist. Verder is het erg vreemd, zoals getuige Tayfun Gonul zegt, dat er nog nooit iemand is veroordeeld of zelfs maar ondervraagd op grond van lidmaatschap van AGF-AYF. De Turkse staat weet heel goed dat de mensen in Istanbul die deze naam gebruiken enkel beschuldigd werden voor deelname aan "illegale betoging" en zelf in hun verklaring zeggen dat "AGF geen organisatie is – het is hun leven".
Kort gezegd worden vijf jonge mensen uit Usak verdacht van hulp aan een zogenaamde illegale terroristische organisatie die door de staat zelf niet als een illegale terroristische organisatie wordt gezien.

We willen onze solidariteit betuigen met de anarchisten uit Usak die er van worden verdacht een zogenaamde terroristische organisatie te helpen, ondanks het feit dat zij met hun acties en statements nooit met geweld of terrorisme in aanraking zijn geweest. We maken bezwaar tegen het onderdrukkende beleid van de Turkse staat en het ministerie van Justitie tegen anarchisten. We roepen alle anarchisten en vrijheidslievende individuen, organisaties en NGO's op om mee te helpen ons protest en deze verklaring te verspreiden.
Voor grenzeloze solidariteit!
Voor een wereld zonder gevangenissen!

Je kan protestbrieven schrijven naar de minister van justitie in Turkije en naar de Turkse ambassade. Hieronder vind je een voorbeeldbrief + de adressen:

Dear (Minister Hikmet Sami Turk) [Embassador],

It has come to my attention that on the 25th of July 4 anarchists, M. Ozgur Kucuktekin, S. Serkan Kazak, Onur Ayaz, Rahmi Tiril and A. Serkan Tomar, will be brought before trial on the charge of supporting a terrorist organisation.
They were arrested on the 1st of December 2001 while distributing a leaflet against war and capitalism, and send to prison by the State Security Court. On the first trial, one of the prisoners was temporarely released, on the second trial the others were. It was obvious that the prosecutor's case was based on nothing. None of the accused have committed any violent or terrorist act, the organisation they belong to is not a terrorist organisation, neither is the organisation (the Anarchist Youth Federation) they are supposed to support.
For all those who followed the case, it is clear that the anarchists are prosecuted because of their political beliefs and ideals. Beliefs and ideals which have a long history in the quest of human kind towards freedom and equality. Their prosecution is a blatant violation of some fundamental human rights, of freedom of speech, expression and organisation.
(Therefore, i ask you that the charges against the anarchists be dropped immeadiately.)
[With this letter I want to protest firmly against the political repression in Turkey, and ask you to transfer this protest to your government]

With all due respect,
___

TURKSE MINISTER VAN JUSTITIE:
HIKMET SAMI TURK
Tel: 00(90)3124196050-51
Fax: 00(90)3124173954
E-mail: hikmet.sami.turk@adalet.gov.tr


Ambassade van Turkije in België
Rue Montoyer 4,
1000 B-1- Bruxelles
Tel:02-513 40 95 Fax:02-514 07 48
webmaster@turkey.be
info@turkey.be
tcbrukselbe@yucom.be

Ambassade van Turkije in Nederland
Jan Everstraat 2514 BS Den Haag
Tel:( 31-70 ) 360 49 12 - 13 – 14 Fax:( 31-70 ) 361 79 69
turkije@dataweb.nl


Voor meer informatie:
ABC Ankara
abcankara@yahoo.com

ABC Gent
Postbus 40 (zonder naamsvermelding)
9000 Gent 2
België
abc_gent@yahoo.com

ABC Nijmegen
Postbus 1184
6501 BD Nijmegen
Holland
abc@nijmegen.ods.org