arch/ive/ief (2000 - 2005)

MOX geen optie voor nucleaire ontwapening
by Pol Wednesday July 17, 2002 at 02:40 PM
pol@motherearth.org 0495-280259 Maria-Hendrikaplein 5, 9000 Gent, Belgium

Brussel, 17 juli 2002 - Voor Moeder Aarde en Greenpeace hielden deze ochtend een wake in de Wetstraat tijdens het kernkabinet. Een dertigtal actievoerders gewapend met MOX-kernbommen en bezems protesteerden tegen de plannen om Amerikaans plutonium in Belgie te verwerken tot MOX. Vanuit de vredesbeweging wordt vooral geprotesteerd tegen het feit dat de liberale ministers MOX voorstellen als nucleaire ontwapening. "MOX is dweilen met de kraan open. De hoeveelheid plutonium op deze planeet blijft toenemen.

MOX geen optie voor ...
1zoei7g.jpg, image/jpeg, 600x450

Brussel, 17 juli 2002 - Voor Moeder Aarde en Greenpeace hielden deze ochtend een wake in de Wetstraat tijdens het kernkabinet. Een dertigtal actievoerders gewapend met MOX-kernbommen en bezems protesteerden tegen de plannen om Amerikaans plutonium in Belgie te verwerken tot MOX. Vanuit de vredesbeweging wordt vooral geprotesteerd tegen het feit dat de liberale ministers MOX voorstellen als nucleaire ontwapening. "MOX is dweilen met de kraan open. De hoeveelheid plutonium op deze planeet blijft toenemen. Enkel met een internationaal verdrag voor een verbod op kernwapens zal men de verdere verspreiding en mogelijks gebruik van kernwapens daadwerkelijk kunnen tegengaan. Belgie kan hier een voortrekkersrol nemen zoals met het verdrag op landmijnen. Ook moeten de illegale kernwapens uit Kleine Brogel dringend ontmanteld worden" aldus Pol D'Huyvetter, woordvoerder van Voor Moeder Aarde.


Net voor het begin van het kernkabinet werden Jan Vandeputte (Greenpeace) en Pol D'Huyvetter ontvangen door Verhofstadt's Kabinetsmedewerker Peter Moors. Hierbij vroegen de NGO vertegenwoordigers garanties voor een open en democratische besluitvorming rond dit controversieel dossier. Het dossier werd blijkbaar reeds sinds april jl. in alle geheim voorbereid, en werd op 11 juli jl. -de dag voor een geplande positieve beslissing- publiek dankzij informatie welke Greenpeace International in de USA kon verzamelen dankzij de Freedom of Information Act. "We zijn beducht voor de vakantieperiode en willen vermijden dat op een sluikse manier dit dossier afgehandeld wordt" aldus Pol D'Huyvetter. Peter Moors verklaarde dat hij geen beslissing verwacht voor 28 augustus. Hij feliciteerde verder nog de beide NGO's opdat zij erin slaagden de beslissing tot tweemaal toe te laten uitstellen.

De actie kreeg steun van een aantal Groene parlementsleden die de wake versterkten met hun aanwezigheid, o.a. Peter Vanhoutte en Eloi Glorieux. Ook de Bond Beter Leefmilieu, Forum voor Vredesactie, Pax Christi, Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming, Vrede vzw en Humanistisch Verbond sloten aan bij het protest. In Dessel tenslotte organiseerde het Kempens Forum voor Atoomstop een wake aan de poorten van Belgonucleaire.

Perscontacten:

Voor Moeder Aarde - Pol D'Huyvetter 0495-280259
Greenpeace - Jan VandePutte 0496-161584