arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bike+10, actiefietstocht voor duurzame ontwikkeling
by koen Monday July 15, 2002 at 01:26 AM
bike10@jnm.be

Bike+10, een actiefietstocht van 1 tot 15 augustus voor jonge andersglobalisten (15-29j) in kader van de VN-top in Johannesburg. Geef je snel op, smeer je ketting en fiets en protesteer mee!


Bike+10

Actiefietstocht voor jonge andersglobalisten (15-29j) in kader van de VN-top in Johannesburg

Van 1 tot en met 15 augustus, 500 km met als eindbestemming Gottingen in Duitsland voor een 4 daags eindfestival met 500 Europese jongeren


We leven 2002. 10 jaar zijn verstreken sinds de legendarische VN-conferentie in Rio de Janeiro. Ambitieuze verdragen over o.a. klimaatverandering en biodiversiteit werden getekend door bijna alle wereldleiders, en het begrip duurzame ontwikkeling nam een hoge vlucht.
Vele conferenties en projecten later moeten we vaststellen dat er bitter weinig is veranderd. Meer zelfs, milieuvernieling en sociale onrechtvaardigheid zijn nog nooit zo schrikwekkend hoog geweest: bijna de helft van de wereldbevolking moet rondkomen met minder dan 2 dollar per dag, waardevolle oerbossen gaan nog steeds tegen de vlakte, eerste ernstige effecten van klimaatverandering worden merkbaar, budgetten voor ontwikkelingssamenwerking blijven krimpen...
Van 26 augustus tot 4 september vindt de opvolger van Rio in Johannesburg plaats onder de naam World Summit on Sustainable Development, ook kortweg Rio+10 geheten. Met bijna 70.000 vertegenwoordigers wordt dit de grootste VN-top ooit, een show als nooit te voren lijkt het wel. En dat terwijl het bedrijfsleven staat te trappelen om hun zogenoemde 'groene oplossing' door te drukken. Genoeg reden tot actie!

Bike+10 is een Europese fietstocht met de bedoeling kritisch ruchtbaarheid te geven aan het belang en tekortkomingen van de top in Johannesburg. Meer dan 500 jongeren zullen uit de vier windstreken van Europa fietsen richting Gottingen, een stad centraal in Duitsland. Op dit ogenblik doen er jongeren mee uit Zweden, Polen, Tsjechie, Servie, Portugal, Duitsland, Nederland en dus ook Belgie.
We vertrekken in Hasselt bepakt met tenten, trommels en toeters op onze kleurrijke fietsjes, en met Kokkerellen in ons kielzog. Onderweg valt er een heleboel te beleven. Infosessies, workshops en discussies om zelf een stevig fundament en mening op te bouwen rond de problematiek. Daarnaast veel actie: straattoneel, samba-acties, reclaim the streets, fietsacties,... bij bepaalde hotspots (banken, fabrieken, etc.) of in steden. 10 dagen later, 500 kilometer verder en met de Portugezen, Nederlanders en Duisters die ons vervoegd hebben komen we aan in Gottingen voor een 4-daagse eindmeeting. Betogingen, acties, kunst, do-it-yourself, kamperen, mensen uit andere landen leren kennen, ervaringen uitwisselen, feesten, samba, kampvuur,... Dat allemaal en nog veel meer!

In Belgie trekt JNM de Bike+10-kar. Andere jongeren-organisaties zijn welkom om zich aan te sluiten. Daarnaast hopen we op veel geinteresseerde jongeren die meefietsen, of je nu een groentje bent of al een doorgewinterd actievoerder.
Meer informatie kan je opvragen via bike10@jnm.be of ook via 09.223.47.81 (vraag naar Leo) of surf naar http://www.jnm.be of http://www.bike10.org. Kosten zijn 7 euro per nacht, da's 98 euro voor de hele tocht. We willen er op aandringen dat als je graag mee wil je hoogstdringend moet aanmelden en dat kan enkel via een mailtje naar bike10@jnm.be of een belletje naar 09.223.47.81 tijdens de kantooruren, en dan sturen wij je direct meer info op.
Er zal trouwens een voorkampje zijn op 30 en 30 juli op een bioboerderij bij Hasselt in de buurt om het een en ander voor te bereiden en in elkaar te steken. Meer info als je je inschrijft, dus doen!

Bike+10, van 1 tot 15 augustus: twee weken fietsen, actie voeren, leren van elkaar, discussieren, nieuwe mensen leren kennen, genieten van zon, landschap en sfeer,... en onze boodschap uitdragen. Ook muziek in jouw oren?


bike10@jnm.be
09.223.47.81 (of ook 09.225.51.13)
http://www.jnm.be en http://www.bike10.org