arch/ive/ief (2000 - 2005)

US plutonium/mox-actie alarm #1
by Voor Moeder Aarde Sunday July 14, 2002 at 07:44 PM
pol@motherearth.org 09-242.87.52 Maria-Hendrikaplein 5-6, 9000 Gent

"Het is schandalig dat Guy Verhofstadt en de Minister van Buitenlandse Zaken Michel deze plutonium-deal voorstellen als een kans voor ‘versnelde' nucleaire ontwapening. We worden kwaad als we horen hoe ze de publieke opinie met zo'n fabeltje proberen te misleiden. Laten we duidelijk zijn: MOX heeft niks te maken met versnelde nucleaire ontwapening. Je kan namelijk veel veiliger en eenvoudiger wapenplutonium onschadelijk maken door het te verglazen als kernafval."

US PLUTONIUM/MOX ACTIE ALARM #1
Beste,
Inderdaad, het is zover. Er moest wel ergens een alarmbel gaan rinkelen rond het Amerikaans plutonium dat mogelijks in Dessel verwerkt zal worden tot MOX-brandstof. De beslissing moest vrijdag jl. genomen worden. Dankzij de Groenen kwam er gelukkig een uitstel tot het volgende Kernkabinet.

Het is schandalig dat Guy Verhofstadt en de Minister van Buitenlandse Zaken Michel deze plutonium-deal voorstellen als een kans voor ‘versnelde' nucleaire ontwapening. We worden kwaad als we horen hoe ze de publieke opinie met zo'n fabeltje proberen te misleiden. Laten we duidelijk zijn: MOX heeft niks te maken met versnelde nucleaire ontwapening. Je kan namelijk veel veiliger en eenvoudiger wapenplutonium onschadelijk maken door het te verglazen als kernafval. Veiliger omdat men ellenlange intercontinentale transporten over weg, spoor en oceaan elimineert. Plutonium is namelijk een heel gevaarlijke stof die men niet in de natuur aantreft. Deze door de mens aangemaakte stof is uiterst gevaarlijk, want door het inademenen van slechts 1 miljoenste van een gram Pu239 krijg je met 100% zekerheid longkanker. Het transporteren en verwerken van plutonium blijft daarom een hachelijke onderneming. En tenslotte mogen we niet uit het oog verliezen dat de kans op incidenten of ongevallen met kernreactoren nog steeds niet kan worden vermeden. Daarom zou een Belgisch akkoord voor dit Amerikaans voorstel haaks staan m.b.t. tot haar eerdere beslissing voor een nucleaire uitstap in eigen land.

Het Amerikaanse voorstel is volgens ons vandaag niks meer of minder dan een nieuwe poging om de plutonium-economie nieuw leven in te blazen.

We willen een toekomst zonder een toenemend aantal plaatsen waar mensen niet meer mogen leven omwille van radioactieve besmetting. We willen een toekomst zonder een toenemend aantal kankerpatienten tengevolge van de nucleaire industrie. En we willen vooral een toekomst waar we op een duurzame manier zullen omspringen met energie en het leven. We hopen dat de Belgische regering ook deze keuze zal maken.

En als de Belgische regering werkelijk een versnelde nucleaire ontwapening genegen is, dan moet ze vandaag beslissen dat de illegale Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel moeten verdwijnen.

Volgens berichten in de media zal woensdag de beslissing over deze Amerikaanse plutonium zaak vallen. Dit geeft ons enkele dagen de tijd om de druk te verhogen.

Voor Moeder Aarde en Greenpeace zijn daarom reeds druk in de weer met het netwerken van een ander verhaal ... en we plannen woensdag een geweldloze actie om de politieke excellenties en de publieke opinie te wijzen op het grote gevaar van de plutonium-economie. Binnenkort zal je hierover meer informatie ontvangen.

En tenslotte willen we ook melden dat Voor Moeder Aarde vzw actievoerders zoekt voor de uitbouw van een nieuw krachtig geweldloos actienetwerk. Interesse? Stuur een mailtje naar liesje@motherearth.org.

Tenslotte hopen we dat andere organisaties zullen aansluiten bij deze actie. Laat het ons alvast weten.

Met vredevolle groeten,

Pol D'Huyvetter Voor Moeder Aarde vzw p.a. Gents Ecologisch Centrum K. Maria Hendrikaplein 5 9000 Gent Belgium Phone +32-9-242 87 52 Fax +32-9-242 87 51 http://www.motherearth.org